Försiktigt positiv efter Unescos stöd i gruvfrågan

Samebyn Jåhkågasska hoppas att regeringen nu ska våga avslå gruvansökan i Kallak, efter att Unesco:s yttrande. Men de tar inte ut något i förskott. "Man är så van att det dragit ut på tiden, man är orolig hela tiden", säger samebyns ordförande Jan-Erik Länta.

Jan Erik Länta, ordförande i Jåkkåkaska sameby, vågar inte ta ut något i förskott.

Jan Erik Länta, ordförande i Jåkkåkaska sameby, vågar inte ta ut något i förskott.

Foto: Kurt Engström

Jokkmokk2021-06-09 14:51

På regeringens begäran har FN-organet Unesco kommit med ett yttrande om hur den föreslagna gruvan i Kallak skulle påverka världsarvet Laponia. I tisdags kom svaret och Unesco anser att etableringen skulle få stor, eller mycket stor påverkan på Laponia. Däremot kunde de inte slå fast i vilken omfattning och efterlyser mer information.

På det planerade gruvområdet ligger samebyn Jåhkågasskas "nyckelområde", som ordförande Jan-Erik Länta kallar det.

– Det ligger mitt i våra renbetesmarker och skulle skära av hela samebyns område. Vi har renar där nästan året runt, men framförallt på vintern, säger han. 

Hur viktigt är det här yttrandet din mening?

– Eftersom det var efterfrågad av regeringen så känns det väldigt aktuellt. Men samtidigt är man så van vid att det dragit ut på tiden, man är orolig hela tiden. Snart är det valår igen och då kanske det börjar om igen. Fast absolut så gynnar det mer än tvärtom. Det borde ge mer kött på benen till regeringen att säga nej till exploatering.

Kommunpolitikern och miljöpartisten Henrik Blind anser att det här som spiken i kistan för gruvan i Kallak. Gruvbolaget Beowulf mining å andra sidan vill framhäva att ingenstans i yttrandet uppmanas regeringen att avslå koncessionsansökan, med andra ord gruvansökan.

I ett pressmeddelande ifrågasätter även Beowulf mining hur Laponia kan påverkas när den närmaste gränsen till världsarvet ligger 33,8 kilometer ifrån det föreslagna gruvområdet. 

Jan-Erik Länta ger sin syn på detta.

– Laponia är både naturarv och kulturarv, det förstnämnda kanske inte påverkas i en direkt närtid. Däremot är renskötseln ett av benen i kulturen som gjort Laponia till ett världsarv, och en gruva skulle skada renskötseln för oss som även bedriver den inom Laponias gränser, säger han.

Beowulf mining skriver även att de fortsatt tror på en gruva i Kallak och vill samarbeta med samebyn för att kunna samexistera. 

– Det är en omöjlighet. Det finns för oss inget sätt som det skulle gå att lösa på, de pratar om ökade lastbilstransporter och korridorer för att ta sig förbi gruvområdet men det är en utopi att det skulle fungera. Det skulle inte gå att bedriva hållbar renskötsel om gruvan blev verklighet och flera, eller alla, kanske skulle få lägga av med renskötseln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!