Det är beskedet från regionrådet Linda Frohm (M).
– Vi ska kontrollera att det inte blir sämre vårdkvalitet och att det verkligen blir en hemtagning ekonomiskt, säger Frohm.
Läkarjouren drogs först in i Övertorneå. Sedan i Pajala och nu i Jokkmokk. Frohm försvarar besluten, även om de är arv från den tidigare regionledningen.
– Vi har tittat på var man har låg beläggning och var man kan göra förändringar utan att riskera patientsäkerheten. Det är gjort kalkyler och riskbedömningar. Statistiskt utnyttjas jouren av mindre än en patient per dygn i Jokkmokk. Och av dem är det mindre än en per vecka som behöver akut vård. Då är det medräknat att läkarna i Gällivare vill ta det säkra före det osäkra.
Varför kunde in inte vänta med att driva igenom det här i Jokkmokk?– Vi vill göra det samtidigt eftersom besluten ska följa varandra. Vi tittar på behovet och vi tittar på patientsäkerheten, och vi särbehandlar ingen. Men som sagt, det på prov och vi ska följa upp det.
LÄS MER: "Ta tillbaka beslutet"
Kommunstyrelsen i Jokkmokk har i en gemensam skrivelse till regionledningen krävt att läkarjouren ska bli kvar.
– Jag har talat en hel del med personalen och vet vad de känner. Jag tycker det är mycket märkligt att den nya regionledningen driver sossarnas frågor och inte bryr sig om sina vallöften om att behålla hög kvalitet på vården även i glesbygden, säger Roland Boman, gruppledare för Framtid i Jokkmokk.
– Den kritiken är helt fel. Vi genomför bland annat en satsning på ett kompetenscentrum för samisk hälsa och satsningar för nära vård i glest befolkade områden, säger Frohm.