Regionens beslut oroar kommunalrådet: "Hårda metoder"

Det rivna avtalet mellan Region Norrbotten och länets kommuner gällande Länstrafiken väcker oro på glesbygden. Jokkmokks kommunalråd är kritisk till regionens agerande.

Jokkmokks kommunalråd, Robert Bernhardsson (S), tycker inte om Region Norrbottens metoder när man tvärt säger upp avtalet om Länstrafiken.

Jokkmokks kommunalråd, Robert Bernhardsson (S), tycker inte om Region Norrbottens metoder när man tvärt säger upp avtalet om Länstrafiken.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Jokkmokk2020-09-18 10:00

Tidigare i veckan beslutade Region Norrbotten att säga upp det avtal man har med kommunerna gällande Länstrafiken. Beslutet får kritik från oppositionspolitiker, men även av kommunpolitiker såsom Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S).

– Det oroar mig eftersom vi nu inte vet vad Regionen vill göra med kollektivtrafiken i Norrbottens kommuner. Men framförallt så känner jag oro över Regionens hårda metoder som man verkar tillämpa mot oss kommuner, säger han.

Beslutet att säga upp avtalet föranledes av att kommunerna och Regionen varit oense om hur betalningen av Länstrafikens och Bussgods underskott på 27,2 miljoner kronor skulle fördelas. I slutändan gav Regionen med sig och betalade 19,2 miljoner kronor.

– I samband med att de betalade fakturan som släpat i flera månader så kom beskedet att de tänkte säga upp avtalet. Det fördes ingen dialog, säger Robert Bernhardsson.

Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) är oförstående till kritiken om att man tilltagit hårda metoder.

– Det är en ickefråga. Kommunerna har absolut mycket att säga till om, det gamla avtalet gäller dessutom tills att ett nytt är på plats. Ambitionen är att hitta en bättre enighet mellan kommunerna och Regionen i det nya avtalet, säger han.

Enligt Nils-Olov Lindfors var Regionen och kommunerna oense om delar av underskottet eftersom det fanns otydliga kostnader som inte omfattades i det existerande avtalet. Och att det också är en av anledningarna till att ett nytt avtal behövs.

Regionrådet anser även att organisationen i kommunalförbundet Regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM), som äger och styr Länstrafiken, behöver ses över.

– Vi vill se om möjligheterna är annorlunda idag för att organisera det effektivare, kanske i form av en nämnd i Regionen. Vilket de flesta andra regioner har idag, säger han.

– Det är inte på något sätt, så som vissa politiker vill få det att framstå, att Regionen är emot kollektivtrafik i Norrbotten. Utan vi vill snarare utveckla den och gör den mer affärsmässig.

Region Norrbotten har som ambition att spara in tio miljoner kronor på kollektivtrafiken i länet.

Betyder det att det i sin tur kommer bli dyrare för kommunerna?

– Jag tror inte det kommer göra någon större skillnad för dem. Men nog är det mycket möjligt att fördelningsfrågan av kostnader kan komma upp under diskussionerna av ett nytt avtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!