Socialnämnden informerades under sitt möte den 15 februari om vad som var på gång av verksamhetschef Ida Åstot och socialchef Maria Larsson. Förslaget innebär i korthet att fasta 20-veckorsscheman införs från och med den 1 april. Detta innebära att ingen ren nattjänst finns kvar utan det blir dag- och nattjänster istället fördelat på 80 respektive 20 procent i ett rullande schema.
Socialnämnden klubbade igenom ett beslut.
Nu rasar personalen, där 90 procent är emot enligt en undersökning, och facket som menar att förändringen kommer att innebära stora hälsorisker. Skyddsombuden Caroline Jakobsson och Linda Larsson är både upprörda och besvikna. De tycker att ledningen inte lyssnar och att de tar ifrån dem friheten som det innebär att lägga sina egna schemarader. Fasta, rullande scheman är enbart av ondo, menar de.
– Vi förstår inte alls varför de vill göra det här egentligen mer än att det kan handla om pengar. De sparar faktiskt två årslöner på förändringen. Men att prata om att det skulle bli bättre det köper vi inte. Inte när miljö- och konsekvensutredningen som är gjord har röda rader hela vägen. Dessutom har varianten med fast schema testats i olika kommuner, bland annat i Gällivare, och där har de gått tillbaka till hur det vara tidigare eftersom det inte funkat. Ändå ska de driva igenom detta. Det är konstigt, närmast obegripligt.
Caroline Jakobsson och Linda Larsson har lång erfarenhet av att arbeta inom vård- och omsorg och de är övertygade om att sjukskrivningarna och ohälsan kommer att öka och att många kommer att lämna jobbet.
– Hur ska ensamstående kunna jobba på nätterna, det finns inte nattis i Jokkmokk? Jag tillhör de som inte kan jobba på dagen eftersom det är för fysiskt tungt men ledningen säger att om man inte kan då kan man lika väl sluta. De kommer med förtäckta hot men jag låter mig inte tystas. Inte minst anhöriga ska veta vad som händer, säger Caroline Jakobsson.
Socialchefen Maria Larsson är förvånad över de kraftiga reaktionerna.
– Det måst jag säga med tanke på den dialog vi haft tidigare. Där har svaren pekat mer åt andra hållet, som jag tolkat det och vi vill inte göra någonting annat än något positivt men vi är inte överens. Så är det. Vi får vänta och se hur förhandlingen slutar.