Vattenfall sade upp avtalet för räddningstjänsten 2019. Ett nytt avtal skrevs som löper till den 31 maj 2023 där Vattenfall förbinder sig att betala två miljoner första året och en miljon år två, avtalet upphör sedan att gälla från och med den 1 juni 2023. Tidigare avtal gav cirka 2, 4 miljoner på årsbasis.
Vattenfall har bestämt meddelat att någon förlängning inte är aktuell.
Redan nu arbetas det för en förändring. Enkelt förklarat ska brandkåren i Vuollerim respektive Porjus förvandlas till brandvärn. En handlingsplan har upprättas och redovisades för kommunstyrelsen i veckan. Nu råder närmast upprorsläge i Porjus och Vuollerim.
– Upplever att kommunen generellt smyger med beslut om Vuollerim. Det kom som en total överraskning att de plötsligt gjort ett helt nytt förslag på bemanningen i den nya Handlingsplanen som är på remiss även om vi vetat länge att det håller på att tas beslut om omorganisation, säger Louice K Larsson, räddningen i Vuollerim.
Fredrik Malmström, ansvarig deltidskåren i Porjus, skräder inte orden:
– Samtidigt som kommunen börjar planera tomter i byn och pratar om att öka inflyttningen. Då stänger de ner. Jag tror inte allmänheten förstår allvaret i vad som håller på att hända. Prioriteringen i budgeten är märklig.
Louice K Larsson:
– Nej, jag tror faktiskt att de inte förstått skillnaden mellan brandkår och brandvärn. Att ett värn bygger på frivillighet och att du inte är tvungen att åka på larm. Och om du åker ut får du inte aktivt göra insatser. Det kommer att ta tid att åka från Jokkmokk till, exempelvis, Murjek. Minuterna är viktiga när det gäller att rädda liv. Vad händer vid en stor skogsbrand när Jokkmokk töms på resurser? Då är hjälpen långt borta.
I handlingplanen föreslogs en förstärkning av styrkan i Jokkmokk och Vuollerim skulle stå tom. Nu ska Vuollerim få behålla två personal, men enbart under dagtid. När det gäller brandvärn kommer ingen i vare sig Vuollerim eller Porjus ta på sig ett sådant uppdrag. Enligt uppgift kommer samtliga att säga upp sig.
Det finns även andra delar som upprör.
– Den statistik som tagits fram är helt uppåt väggarna fel. Alla utryckningar som vi gjort där vi åkt över kommungränsen till Gällivare räknas bort, precis som alla utryckningar för att bistå ambulans. Det är en medveten anpassning för att kunna stänga ner oss, säger Fredrik Malmström.