Ersätts med brandvärn: "I värsta fall kommer ingen"

Räddningstjänsten i Porjus och Vuollerim kan snart bli till brandvärn som istället för beredskap bygger på frivillighet. Ett rejält tapp i säkerhet och utryckningstider, menar räddningschefen Ronnie Lindberg. "I värsta fall kommer ingen alls", säger han.

"I värsta fall kommer ingen alls och räddningstjänst får rycka ut från Jokkmokk, Harads eller Gällivare", säger Ronnie Lindberg, räddningschef.

"I värsta fall kommer ingen alls och räddningstjänst får rycka ut från Jokkmokk, Harads eller Gällivare", säger Ronnie Lindberg, räddningschef.

Foto: Privat foto

Jokkmokk2022-04-25 05:00

Vattenfall drar bort de cirka 2,5 miljoner kronor som betalats att hålla igång räddningstjänsten i Porjus och Vuollerim. Stödet kom till för många år sedan för att säkerställa att hjälpen snabbt var framme om olyckan slog till på något av deras många kraft- och ställverk i närheten.

Jokkmokks kommun menar sig inte ha råd att behålla samma beredskap och kommunstyrelsen är inne på linjen att istället nedgradera till brandvärn på de båda orterna.

Ronnie Lindberg, räddningschef, har varit med och tagit fram en modell för det nya upplägget som politikerna ska ta ställning till.

Skillnaden mellan att vara deltidsbrandman inom räddningstjänst och frivillig brandman inom brandvärn är framför allt beredskapsnivån. Deltidsbrandmän går på schemarullning och är skyldig att snabbt rycka ut från sina vanliga jobb om larmet ringer. Lön betalas ur för både beredskapen och enskilda larm.

Frivilliga brandmän i brandvärn har ingen skyldighet att rycka ut och får heller ingen ersättning för att vara redo och tillgänglig om inget larm går.

– Rent krasst så kanske det inte finns någon i beredskap eftersom det bygger på tillgänglighet och möjlighet. I värsta fall kommer ingen alls och räddningstjänst får rycka ut från Jokkmokk, Harads eller Gällivare. Då snackar vi om väntetider på minst en halvtimme, det är stora avstånd, säger Ronnie Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!