Priset för" Bästa livräddande insats”, är instiftat av FLISA, Föreningen för ledningsansvariga inom Svensk ambulanssjukvård. Fredrik Andersson, som är den förste att erhålla utmärkelsen, mottog diplom och statyett under föreningens kongress på Uppsala slott.
Under sina totalt 17 år i ambulansvärlden har han fått vara med om många insatser. Den aktuella olyckan, som ägde rum i Svartbjörnbyn, minns han väl.
– Det var en femårig pojke på cykel som körts över av en buss. Bakhjulet på bussen hade gått över mage och bäcken och lårben, han hade krossad mjälte, skador på levern och blödning, berättar Fredrik.
- Pojken hade livshotande skador.
Fredrik Andersson var vid insatsen medicinskt ansvarig sköterska och berättar att man har riktlinjer för alla insatser, men att man vid denna olycka frångick dessa och tog en medicinsk genväg. När man inte fann en intravenös infart för en nål, så borrade man istället in en nål i pojkens skenben.
Fredrik och hans team behövde ett snabbt svar på frågan om det fanns en stabil blodcirkulation upp till hjärnan så att rätt behandling kunde sättas in. Den metod man valde visade sig vara den rätta och räddade livet på barnet som kunde stabiliseras och transporteras vidare i sjukvårdsapparaten. Hela teamet berömdes för sin insats och rådiga beslut av ansvarig läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus.
– Det är en återställd pojke i dag, konstaterar Fredrik Andersson som i dag stationerad på vårdcentralen i Jokkmokk.
– Det känns roligt med det här priset även om jag vill påpeka att vi var ett team på plats, säger han och nämner de aktuella kollegorna, ambulanssjukvårdare Ulf Drake, sjuksköterskan Jesper Eggers och ambulanssjukvårdare Göran Lindström.