Projekt ska förbättra äldrevård för samer
Den samiska äldrevården i kommunen ska utvecklas.En projektledare ska utröna möjligheter för åtgärder inom den samiska äldreomsorgen.Om statligt stöd erhålls påbörjas arbetet till hösten.
- Det har framkommit önskemål om en samisk mötesplats, någon form av dagverksamhet bland annat. Det handlar inte om något husbygge utan om att jobba med attityder och utbildningar för att integrera den samiska äldrevården. Till exempel kanske det kan bli en viss del av någon avdelning som är sameprofilerad, säger socialchef
Tarja Lundin.
Samisk prägel på alla nivåer
Demensenheter ska anpassas till äldre samer. Det handlar bland annat om språket och maten, om att få känna sig hemma bland de sina även på ålders höst.
Projektet ska också skapa en mötesplats med samisk prägel och se över möjligheter för ett seniorboende, ett mellanting mellan hemmet och vårdenhet. Hemtjänsten ska anpassas till samiska språk- och kulturmönster. Personalen ska utbildas inom den samiska äldrevården, bland annat om demens ur ett samiskt perspektiv.
Arbeta tillsammans
Projektledaren ska planera metoderna för genomförande tillsammans med arbetsgruppen som medverkat till skissen Sameliv-hela-livet. Dit hör sameföreträdare och kommunledning, demensföreningen, landstinget, fackliga och frivilliga organisationer samt pensionärsorganisationer.
- En annan viktig punkt är att få ett samiskt brukarråd med samiska intressen som kan integreras med kommunens pensionärsråd, säger Tarja Lundin.
Stärka framtidstron
Projektet förväntas öka tryggheten och framtidstron inför åldrandet hos samer och anhöriga.
Kommunen har sökt 1,6 miljoner kronor från Socialdepartementet och beräknar den egna insatsen till 600.000 kronor för de två år projektet ska pågå.
- Om vi inte får pengar får vi försöka på annat sätt i egen regi men då kanske i mindre skala, säger Tarja Lundin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!