Henrik Blind: "Sista spiken i kistan för Kallakgruvan"

Henrik Blind (MP) ser UNESCO:s utredning om världsarvet Laponias påverkan av en gruvetablering i Kallak som ett segerdokument. "Det här gör det ännu enklare för regeringen att fatta det självklara beslutet", konstaterar han.

Protesterna mot gruvplanerna i Kallak har varit omfattande genom åren.

Protesterna mot gruvplanerna i Kallak har varit omfattande genom åren.

Foto: Kurt Engström

Jokkmokk2021-06-09 06:30

På tisdagen kom UNESCO:s utredning om vad de menar att en eventuell gruvetablering i Kallak utanför Jokkmokk skulle innebära för det angränsande världsarvet Laponia. Utredningen har inväntats med spänning inte minst av miljöpartiets starke man i Jokkmokk Henrik Blind, vars inställning till en gruvetablering inte på något sätt har varit positiv. Tvärtom.

Han ser UNESCOS utredning som en seger och som den definitiva spiken i kistan för en Kallakgruva.

– Utifrån min horisont tycker jag att ärendet är väl utrett. Det har bland annat lämnats en rad rekommendationer på hur regeringen kan arbeta vidare med frågan. De använder begreppet "no-go-comittment" vilket innebär att de regler som finns för exploatering som kan hota världsarvets status måste respekteras. De pekar även på vikten av att de kulturella värdena. I detta fall den traditionella renskötseln som bedrivs i världsarvet men även i områden utanför. Det måste finnas marker med naturligt vinterbete i hela området, säger Henrik Blind som menar att frågan nu borde vara avgjord en gång för alla. 

– Sverige har tagit på sig ansvar mot världssamfundet att skydda området för hela mänsklighetens skull. Det vore en skammens dag för Sverige som nation om ett världsarvsområde skulle offras för en gruvbrytning som skulle pågå i maximalt 14 år. 

Beowulf Mining kommer att kommentera utredningen under onsdagen.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!