Pengar till samiska läromedel
Pengar till samisktalande för att de ska kunna läsa och skriva sitt modersmål.En uppmaning till kommunerna att sträva efter alternativ inom barnomsorgen.Ministern Lena Hallengren, med ansvar för såväl förskola som vuxnas lärande, besöker Jokkmokk.
- Det här är inte en stor verksamhet sett till omfattningen, men den är viktig och betydelsefull. Intresset för att bevara ett kulturarv, att också yngre tycker att det är värt att ta vara på, känns väldigt påtagligt här, beskriver hon sina intryck.
Måste studeras
Lena Hallengren konstaterar också att samiska är ett språk som måste studeras för att det ska överleva. Därför, säger hon, har regeringen avsatt pengar för ändamålet.
- Det finns många som talar samiska, men som inte läser och skriver. Därför satsar vi 500.000 kronor för alfabetisering. Vi satsar också en miljon på att producera läromedel på sydsamiska, eftersom det finns ett behov där.
I dag är det samiska utbildningssystemet uppdelat på många olika aktörer och huvudmän. Förskola och sameskolor under sameskolstyrelsens försorg, samisk integrering på högstadiet, samiska programmet på gymnasiet, eftergymnasiala utbildningar på Samernas utbildningscentrum, universitetsstudier i Umeå. Lena Hallengren vill dock inte slå fast om en sammanhållen samisk utbildningsväg vore möjlig eller önskvärd.
- Jag kan se både fördelar och nackdelar med det, men jag har inte hunnit fundera så mycket över det. Det är en sak vi kommer att tala om här i Jokkmokk.
Vill sätta betyg
En annan diskussionspunkt är huruvida Samernas utbildningscentrum ska få rätten att sätta betyg, vilket sannolikt skulle bidra till att höja skolans attraktionskraft. Men att få betygsrätt är komplicerat och några löften i den vägen kan Lena Hallengren inte ge.
Kuriren passar också på att fråga förskoleministern om förskola alltid är den bästa formen av barnomsorg. Jokkmokks kommun är en av de kommuner som inte har något alternativ till kommunal förskola.
- Förskola och familjedaghem - eller dagmamma - är två helt olika saker och jag vill inte värdera i bra eller dåligt. Det har visat sig att barn som går i förskola har lättare att lära sig och finna sig i skolmiljön, men vi tycker ändå att kommunerna ska sträva efter att ge föräldrarna en valmöjlighet. Det är också bra att kunna välja mellan olika pedagogiker, men det är mindre avgörande vilken driftsform en förskola har - om den till exempel är kommunal eller i bolagsform, säger Lena Hallengren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!