Oro bland spiketälten – det här gäller på campingar

Det råder oro bland spiketälten och campingägarna i Arjeplogs kommun efter skärpta regler och planerade tillsyner. Vi redogör hur situationen ser ut bland spiketälten i Kåbdalis, Kronogård och Kvikkjokk i Jokkmokks kommun.

 Arjeplog blåser vindarna runt husvagnarnas spiketält. Kommuner i länet kan nu tvingas sätta ner foten för vad som gäller.

Arjeplog blåser vindarna runt husvagnarnas spiketält. Kommuner i länet kan nu tvingas sätta ner foten för vad som gäller.

Foto: Pär Bäckström

Jokkmokk2023-05-08 13:00

Arjeplogs kommun vill skärpa kraven på campingar och bland annat kräva bygglov för spiketält, det vill säga husvagnsförgårdar i trä. Man tillfrågade Boverket och dessa spiketält ska inte klassas som campingenheter utan istället som byggnader och därför ska högre krav ställas.

Beskedet skapar oro på campingar i kommunen som menar att det kommer bli ett dråpslag för turismen. Och oron har börjat nå ut över gränserna till grannkommunerna. 

I Jokkmokk finns spiketält på campingarna i Kåbdalis, Kronogård och Kvikkjokk. Vi frågar Samhälls- och infrastrukturfunktionens chef Erik Fagerström vad som gäller på dessa campingar och det skiljer sig kraftigt på alla tre.

– I Kåbdalis regleras spiketälten i detaljplanen så det finns ett regelverk för hur stora de får vara och så vidare. Däremot i Kvikkjokk har det inte funnits med i detaljplanen så där finns en problematik, men vi håller på att ta fram en ny där vi hoppas att det ska bli samma lösning som i Kåbdalis, säger han.

I Kronogård finns det ingen detaljplan som ger dispens för spiketälten.

Regleringar av spiketält i detaljplanerna är enligt Erik Fagerström något man fått börja införa alltmer på senare år. Husvagnsägare tänjer på gränserna och byggena blir större och större.

Angående bygglov så ska spiketältet egentligen flyttas bort, till exempelvis en parkering, efter avslutad säsong för att inte klassas som en bygglovspliktig byggnad. 

– Förr var ett spiketält i princip en liten ark man ställde intill husvagnen, men nu kan ett spiketält även ha ett trätak över hela husvagnen. Det blir i princip en liten stuga med carport för husvagnen, säger Erik Fagerström.

Patric Sundberg är chef för samhällsbyggaravdelningen i Jokkmokk som hanterar bygglov i kommunen. I Arjeplog ska det genomföras tillsyner på campingar för att se över huruvida spiketälten lever upp till lagen.

Hur resonerar ni i Jokkmokk?

– Vi skulle egentligen behöva åka runt och dokumentera men vi har en stor kommun och inte oändliga resurser eller personal. Det är också en svår balansgång när man ska ingripa eller inte, vi vill helst prata med folk innan vi gör något. Men det finns lagar och de ska följas, säger Patric Sundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!