Förslagen har tagits fram av förvaltningen på uppdrag av den politiska ledningen. Anledningen är en dyster prognos som pekar mot en förlust på ungefär tio miljoner för 2020.
Förslagen har varit på medborgardialog i de orter som berörs, och ska så snart som möjligt upp till politiskt beslut.
Inom skola/förskola finns följande förslag:
Flytt av årskurs 4–5 från Porjus till Jokkmokk.
Flytt av årskurs 4–5 på Västra skolan till Östra skolan.
Flytt av förskoleavdelning från Katten till Fjällbacken samt avveckla modul på Katten. Kostnaden för modul på Kattens förskola är cirka 500 000/år.
– Vi har ett politiskt beslut på att minska barngrupperna inom förskolan. Östra är överdimensionerad och rymmer både 4-5 från Västra och Porjus. Då frigörs lokaler i Västra och vi kan ha fler barngrupper där, säger kommundirektör Monica Lundkvist.
Hon fortsätter:
– Samtidigt har vi problem med lärarbehörigheten i Porjus. Målet med likvärdighet i skolan är viktigt att uppfylla. Det finns farhågor från föräldrar om hur det ska fungera och att det kan bli jobbigt för barnen med resor och större skola, men det blir upp till skolledningen att jobba med de frågorna i så fall.
I förslaget finns även ett stort antal lokaler som föreslås antingen säljas eller kallställas.
Bland dem finns byahuset i Randijaur, campingen och butiken i Kvikkjokk, stugbyn på Laxholmen i Karatssjön, simhallen i Vuollerim, Jokkmokk-Jokkes museum i Vuollerim, skolan i Högträsk, samlingslokalen i Murjek och Träffpunkten i Porjus.
– Vissa av dessa förslag innebär knappt någon besparing. Det kan i stället finnas andra som är mer lämpliga som ägare än kommunen, säger Erik Fagerström, fastighetschef.
En kallställning av simhallen skulle ge en besparing på cirka 700 000/år. I byggnaden finns även en sporthall. En möjlighet är att stänga den också, och att kommunen hyr tid i Rimhallen, som ägs av Vuollerims SK.
– Vi vet inte hur föreningen ställer sig i den frågan ännu, säger Fagerström.
På sikt vill kommunen även satsa på en ny skolbyggnad i Vuollerim, eftersom huvudbyggnaden i dag är kraftigt överdimensionerad.
– Det är aldrig roligt med den här typen av förändringar. Vi förstår de synpunkter och den oro som finns, bland annat i Vuollerim och Murjek. Men vi behöver göra anpassningar och satsar hellre pengar på verksamhet än byggnader, säger Monica Lundkvist.