Oklart om miljöregler

Ombyggnaden av Akkats kraftstation medför sämre fiske och buller bland annat. Tillstånd krävs av Miljödomstolen.
Men om det är gamla eller nya miljöregler som gäller är oklart.
- Det är en juridisk fråga som jag inte vågar svara på, säger Kjell-Ali Wallin vid Vattenfalls driftkontor i Vuollerim.
Kommunen agerar för att vinna fördelar.

JOKKMOKK2007-03-20 06:00
Ombyggnationen av Akkats kraftstation i Lilla lule älv, som beräknas börja till hösten och pågå under fem år, medför viss påverkan av miljön. Sämre fisketillgång och grumligt vatten är några negativa effekter.
- Uppförandet av en spärrdamm i älvfåran, en bit ovanför kanalen i jämnhöjd med idrottshallen ungefär, kan skapa grumlingar och påverka harrleken. Vi vet att det är ett gott harrfiske just där. Andra fiskearter kan också påverkas, säger Kjell-Ali Wallin vid Vattenfall Vattenkraft AB, kontaktperson för utbyggnaden av Akkats.

Nödvändig damm
Spärrdammen behövs för att hålla undan vattenmassorna vid arbete i underjordiska tunnlar. Rensningar i utloppskanalen kan också störa fiskereproduktionen. Tanken är att spränga bort några bergklackar i älvfåran. Bättre fallhöjd och därmed högre elproduktion är orsaken.
Bullerstörningar av arbetsmaskiner, transporter och sprängningar samt ökat avgasutsläpp är annan miljöpåverkan som Vattenfall uppger i ansökan till Miljödomstolen.
Men vilka tillstånd företaget söker är oklart.
Blir det ett helt nytt tillstånd efter den nya miljöbalken eller en förnyelse av de gamla sedan kraftstationens byggtid?
- Det är en juridisk fråga som jag inte vågar ta i. Det måste bli en omprövning men jag vågar inte svara på det. Vi har befintligt tillstånd på nuvarande kraftstation. Ett sådant kan omprövas, säger Kjell-Ali Wallin.

Kommunen tar upp kampen
Jokkmokks kommunalråd Anna Hövenmark är inne på att ta tillfället i akt för att vinna fördelar åt kommunen, helt i linje med s-politikernas förslag.
- Frågan ska tas upp i kommunstyrelsen och fullmäktige. Hittills har jag bara fått kort information om utbyggnaden av Vattenfalls chef. Jag tog då upp frågan om delägarskap men fick ett nej som svar. Det innebär inte att jag slutar fråga. Vattenfall har lovat att komma och informera kommunstyrelsen. Det ska de få göra. Sedan ska vi ta upp en diskussion och göra en vidare bedömning av situationen, säger Anna Hövenmark.

Eniga politiker
Hon menar att alla möjligheter bör undersökas och att ett resonemang bör inledas med Vattenfall. Kommunalrådet har fått intrycket att samtliga politiker, oavsett partifärg, är eniga i kravet att få någon form av kompensation för vattenkraftsutbyggnaden.
- Det känns tryggt. Tillsammans är vi starka. Rent personligt känns det som att älvfåran redan är förstörd. Men kan vi få det lite bättre ska vi naturligtvis ta chansen, säger Anna Hövenmark.
Senast den 2 april ska samtliga yttranden över utbyggnaden av Akkats kraftstation ha inkommit till Vattenfall.
Läs också
<P><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1469673&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID=">Kräver att Vattenfall tar ansvar</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1469715&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Miljörådet tror på gamla tillståndet</A></P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!