Oeniga om privatisering

Privatisering eller inte privatisering. Det var skiljelinjen mellan partierna när frågan om ny landstingsplan diskuterades på landstingsfullmäktige.
- Hellre ett privatiserat Piteå sjukhus än ett nedlagt sjukhus, sade folkpartisten Erik Lundström.

JOKKMOKK2006-06-16 06:00
Landstingsfullmäktiges andra dag i Jokkmokk förvandlades till en ideologisk debatt. På ena sidan stod de styrande socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. De fick också stöd av sjukvårdspartiet i sitt motstånd mot privatiseringar.
Vårdalliansen i form av de fyra borgerliga partiernas företrädare hade en helt annan inställning. Det gällde bland andra folkpartisten Erik Lundström som talade sig varm för att privatisera Piteå älvdals sjukhus. Han vill också att vårdcentraler ska kunna läggas ut på entreprenad.
- Vårdcentraler som drivs på entreprenad har mellan 10 och 15 procent lägre kostnad. Det innebär en årlig besparing på omkring tre miljoner kronor, pengar som kan läggas på annan verksamhet.

Nya arbetsformer
Kristdemokraternas gruppledare Lars Wikström sade att privatisering inte bara handlar om att ge patienter större valfrihet utan att personalen också ska få chans att hitta nya arbetsformer.
Wikströms partikamrat Ann-Sofie Kero instämde och tillade:
- Landstinget omyndigförklarar medborgarna när man inte låter dem få välja vårdgivare.
Landstingsrådet Agneta Granström, miljöpartiet, menade att de borgliga partierna har fel i sin inställning till privat sjukvård.
- Det finns inget samband mellan bra vård och vem det är som driver verksamheten - det handlar om att ha rätt styrning och hålla bra kvalitetet. Och det klarar vi i Norrbotten - vi har ruskigt bra sjukvård.

Stort underskott
Landstingsrådet Kent Ögren gick upp i talarstolen och talade om vad som hände under den tid när det var fri etablering i landet.
- All etablering skedde vid kusten - inte i Pajala, Övertorneå eller Arjeplog. Den här verksamheten kostar landstinget 100 miljoner kronor per år.
Sedan talade Ögren om situationen i Stockholms läns landsting efter det borgerliga styret.
- Landstinget i Stockholm fick ett underskott på sex miljarder kronor. Det krävs ett omfattande arbete för att komma till rätta med det, bland annat har man höjt skatten med 1,20 men det räcker inte.
Ögren sade att landstinget i Norrbotten har en bättre och mer effektiv organisation som inte skapar stora underskott.
Det uttalandet fick moderaten Bo Hultin att gå upp i talarstolen. Han talade om det underskott på 160 miljoner kronor som landstinget räknar med för det här året. Under perioden 2007-2009 beräknas underskottet hamna på runt 300 miljoner kronor.
- Vad ska ni göra åt det, ska ni klara underskottet genom att pengar tas från det egna kapitalet eller vad tänker ni göra?

Vill riva upp lagen
Landstingsrådet Kent Ögren svarade genom att hänvisa till förändringar som genomförts och som ska medföra besparingar på längre sikt.
När han sagt det återkom han till folkpartiets vilja att privatisera Piteå älvdals sjukhus. Det fick centerns Stefan Tornberg att yttra sig.
- Jag förstår inte vad Kent Ögren talar om. Det går inte att privatisera Piteå älvdals sjukhus eftersom lagen inte tillåter det. Det vi talar om är att ha en bra och nära sjukvård och det finns det inte i dag.
Kent Ögren replikerade:
- Det är sant att lagen förbjuder privatisering av sjukhus med de borgerliga partierna arbetar för att riva upp stopplagen. Därför kommer vi att diskutera den här frågan i samband med valet, väljarna ska få veta var ni står.
Vid omröstningen vann landstingsledningens förslag till ny landstingsplan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om