Nya tag efter valet

Visioner och framtidshopp har bleknat. Men det finns en ljusning.
Så kan läget i Jokkmokk, där kommunalråden avlöst varandra och med hjälp av en politisk vilde orsakat kaos och maktskifte, sammanfattas för närvarande.
Att få återbäring av vattenkraften, skapa fler jobb och göra kommunhuset mer demokratiskt är viktiga frågor i höst. Omorganisationen av skola och förskola har engagerat föräldrar och blivit en politisk fråga som allianspartier nappat på inför valet.

JOKKMOKK2006-09-11 06:00
Politiken i Jokkmokk har varit rörig, minst sagt. Kommunal­råden har avlöst varandra. Socialdemokraterna fick flest röster med 16 mandat i förra valet men har fått tampas med allianspartierna. Makten har pendlat där emellan. Den politiske vilden Max Svensson, förre kommunalrådet Sune Berg (kd) och moderaterna är främsta orsakerna till detta då de har vimsat mellan blocken med sitt enda mandat vilket skapat kaos då det har vägt lika.
Kristdemokraternas Sune Berg valdes först till kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd som ledare för en unik sammanslutning av kristdemokraterna, moderaterna, alternativet, vänsterpartiet, folkpartiet, samernas väl, miljöpartiet och centerpartiet.

Kommunalråd i två veckor
Den politiske vilden Max Svensson lämnar samernas väl och är partipolitiskt obunden. Sune Berg mister förtroendet då han röstar emot alliansen i olika frågor, däribland budgeten. Redan i november 2003 vill Berg
i stället samarbeta med socialdemokraterna. Anna Hövenmark från vänsterpartiet blir därför nytt kommunalråd och tillträder i februari 2004.
Då överger Max Svensson alliansen och överklagar omvalet. Två veckor senare avgår Anna Hövenmark och strax därpå kommer länsrättens ogiltigförklarande av omvalet.

Bättre rustad
- Det var jätteroligt, en lärorik tid men kort. Nu tycker jag att det var lika bra att det blev som det blev. Jag är bättre rustad nu. Det var en chockartad upplevelse, dels av medias uppmärksamhet som jag inte alls var beredd på, och dels av upptäckten att jag som kvinna i den positionen plötsligt tilltalades på ett helt annat sätt och ifrågasattes. Mina åsikter nedvärderades eller nonchalerades helt. Sekunden senare kunde någon säga exakt samma sak, säger hon.
- Nu är det dags för ett kvinnligt kommunalråd. Jag tror att kvinnors sätt att tänka skrämmer skiten ur gamla vanor då det ruckar alla gamla rutiner, säger Anna Hövenmark.
I mars intar Sune Berg kommunalrådsposten igen. Men alliansens kommunalråd byter block. Han lierar sig med Max Svensson och socialdemokraterna som skriver en valsamverkan och tar över makten i april 2004.

Utstött
- Jag blev utstött av de andra och inför alternativet att försvinna eller försöka behålla något slags inflytande för kristdemokraterna var det det enda som fungerade då. Det gick över förväntan, säger Sune Berg.
En vecka senare utses socialdemokraternas Sixten Eriksson som ny kommunalrådskandidat och drygt en månad senare, i juli 2004, intar han posten. Socialdemokraterna tar samtliga ordförandeposter. Vid årsskiftet lämnar Max Svensson politiken. När moderaterna tar Svenssons plats i kommunstyrelsen under våren återtar alliansen majoritet med 18 mandat - men har ett socialdemokratiskt kommunalråd. Resterande 17 mandat har (s) och (kd).
De stora frågorna har handlat om nedläggningen av det samiska äldreboendet och flytten av äldreomsorgen från Talvatisgården till Kaitumgården som genomförts. Skolan har omorganiserats. Årskurs sex har flyttas från Västra skolan till högstadiet vid Östra. Protesterna har varit många.
Nu ska en av förskolorna stänga och flyttas till Västra skolan där fritidslokaler tas i anspråk. Negativa röster har resulterat i ett medborgarförslag med krav om en ny plan för skola och förskola i ett samlat område. Några av allianspartierna lovar att ompröva beslutet samt att verka för att årskurs sex återgår till Västra skolan igen, om de kommer till makten.

Mer insyn
Att ordna fler jobb, öppna insyn i nämnder och fullmäktige, stoppa befolkningsminskningen och att få återbäring på vattenkraften är andra ämnen som lokalpolitikerna propagerar för. Vattenkraftskommunen har inte råd att betala elräkningarna och har sagt upp avtalet med Vattenfall. Årets extremt låga vattenstånd i kombination med nedsläckta gatljus i byar och samhälle upprör invånare.
I kommunen finns en ganska tydlig gräns mellan ivrare av demokrati och de som håller emot. Mer suddig är rollfördelningen mellan tjänstemän och politiker samt målbilden för den kommunala verksamheten. I fjol uppdagades plötsligt ett budgetunderskott om 700.000 kronor. Matpolen, som förser skolor och omsorg med daglig föda, hade bedrivit restaurangverksamhet i egen regi. Någon ansvarig i härvan har inte utpekats och kommunstyrelsens anser utredningen vara slutförd.
Nya företagsinvesteringar medför att ett budgeterat överskott om en halv miljon kronor inte håller. Därmed blir låneskulden en annan än den beräknade summan 335,6 miljoner kronor.
- Att skapa arbetstillfällen är det viktigaste för att stoppa befolkningsminskningen. Om Vattenfalls etablering går vägen kan det på sikt ge 100 nya jobb, säger Sixten Eriksson.

Etableringar som bådar gott
Och nya företagsetableringar bådar gott. Vid Vattenfalls ekonomihanteringskontor anställs cirka 30 personer. Då även tjänsteföretaget Quality Respons och solcellsföretaget N 67 Polar startar ser arbetsutsikterna ljusare ut än på länge.
Det har varit några tuffa år. 2003 försvann tillverkningsföretagen AB Wibe och Sun Peak. I fjol höst var det färdigt för Arctic Wood JTF AB. Senast i raden bland konkurser är Weldex AB som både kom och gick efter mindre än ett år på orten. Men nya Heboverken, med verkstadsindustri och varmförzinkning, som invigdes under våren består. Som sagt, det ljusnar. Inför årets val finns några starka kandidater, från båda blocken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om