Det har blivit oroligt bland kvinnor i Jokkmokk sedan de nåtts av beskedet att mammografibussen har besökt kommunen för sista gången. Maria Lindqvist Burman var en av de som oroade sig och menade att detta skulle kunna innebära att fler kvinnor helt enkelt väljer att avstå screening.
Birgit Meyer Thunborg, ledamot i regionfullmäktige, menade att orsaken till indragningen skulle ligga i nya riktlinjer satta av socialstyrelsen och teknikuppgradering. Under fredagen kontaktades Norr Media av Lisa Keller på Socialstyrelsen som slog fast att det inte ändrats några som helst riktlinjer från deras sida sedan 2014, i den här frågan.
– Mammografibussarna är en regional fråga. Vi pratar om ålder på de som ska screenas och med vilken intervall de ska undersökas. Ingenting hos oss har ändrats sedan 2014, säger hon.
Regionrådet Linda Frohm (M), blir en aning fundersam när frågan om vilka nya riktlinjer Regionen hänvisar till men efter viss efterforskning kommer hon med beskedet att det är de senast satta riktlinjerna från 2014 som det arbetas efter. Däremot har Region Norrbotten gått före resten av landet eftersom det kommer att erbjudas mammografiscreening även för åldersspannet 75 till 80 år.
– I Sverige avlider 2 000 kvinnor per år i det åldersspannet.
När det gäller mammografibussarna berättar Linda Frohm att regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson har ett uppdrag, sedan december 2020 att utreda förutsättningar för lokaler och bemanning för fast screening. Tidigare har detta bara varit möjligt vid Stadsvikens vårdcentral i Luleå och vid Piteå sjukhus.
– Nu gör vi en stor satsning på kvinnorna i Norrbotten med fast undersökning även i Kiruna, Gällivare, Kalix och vid Sunderby sjukhus. Dessutom kommer en mammografibuss att finnas kvar. Det blir alltså inte en försämring utan en utökning. Jag kan lugna alla som är oroliga.
Men mer resande blir det..?
– Detta ligger också i uppdraget att utvärdera. Blir det färre som undersöker sig, hur mycket och hur reser de som kommer. Vi kommer att köra en buss men hur den ska åka är inte klart ännu. Det handlar även om arbetsmiljön för våra anställda. Bussarna är trånga och tekniken är sämre.
Sparar ni inte pengar också?
– Det här handlar inte om att spara. Det handlar om bättre kvalitet. Vi får avancerad 3D och ultraljudsteknik och fler enheter.