Länsstyrelsen stöttar ny korvfabrik

Länsstyrelsen går in med ekonomiskt stöd till Magnus Kvickströms satsning på en korvfabrik. "Det faller in precis. Vi ska prioritera lokal livsmedelsproduktion", säger Anja Weinz på länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Magnus Kvickström gjorde klar en liten laddning av Fabrikörens original till invigningen.

Magnus Kvickström gjorde klar en liten laddning av Fabrikörens original till invigningen.

Foto: Privat

Jokkmokk2023-02-15 15:08

Magnus Kvickström stod i startgroparna för den nya korvfabriken i hembyn Näsberg i mitten av januari. Invigningen hölls också som planerat under marknadsdagarna och det dök upp över 100 personer för att kolla in lokalerna och smaka på Fabrikörens original som den nya falukorven kallas.

Fullskalig produktion och försäljning är inte igång ännu men om två veckor ska allt rulla på, det fattas en hackmaskin för att göra tillverkningskedjan komplett. Förutom falukorv siktar Magnus Kvickström in sig på kryddade grillkorvar av olika slag och han ska även göra skinka.

Det blir ett Jokkmokks korv i mindre skala med hög kvalitet vilket betyder att Kvickströms tar steget tillbaka till ursprunget.

"Jag ångrade ganska fort att jag sålde Jokkmokks korv. Det blev inte som jag tänkt mig och det var inte lika roligt att driva mekanisk verkstad och biltestanläggning. Men vi behövde ha den tiden i familjen", berättade Magnus Kvickström tidigare.

Korvfabriken i Näsberg kräver en hel del investeringar och i dagarna beviljade länsstyrelsen en ansökan om företagsstöd till Kvickströms Charkuteri AB. Ansökan hamnar inom landsbygdsprogrammet, och finansieras delvis via Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Detta innefattar ombyggnation av produktionslokal, kylrum samt en komplett anpassad produktionslina med ett maximalt belopp för faktiska kostnader på 2 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!