Nya konstverk på gården

- Man måste ju ha fantasi. Annars går det åt skogen, säger Nils Anda Baer, en av Sameskolans alla elever som hade brått att få färdigt sina skulpturer inför fredagens vernissage på skolgården. Handledare från Lapplands universitet i Rovaniemi instruerade skapandet via EU-projektet som främjar hälsa.

VERNISSAGE. Ingen nervositet råder inför fredagens vernissage på Sameskolans gård där konstverken ska visas upp. Lovisa Kuhmunen, Nils Anda Baer, Matto Spik, Linnea Kvickström, Julia Sofia Blind, Amund Knutsen, Nils-Henrik Blind är några av eleverna som gjort renen Nils.

VERNISSAGE. Ingen nervositet råder inför fredagens vernissage på Sameskolans gård där konstverken ska visas upp. Lovisa Kuhmunen, Nils Anda Baer, Matto Spik, Linnea Kvickström, Julia Sofia Blind, Amund Knutsen, Nils-Henrik Blind är några av eleverna som gjort renen Nils.

Foto: Agneta Nyberg

JOKKMOKK2007-09-24 11:57
Två ståtliga renar, en kåta, en symbolisk solformation och stora renhorn har tagit form på Sameskolans gård under veckan. Att det konstnärliga arbetet har uppskattas av eleverna går inte att ta miste på.- Den här renen heter Nils. Han är ett riktigt matvrak som vi matat med nappflaska. Här bredvid står hans pappa och där borta är mammans horn, säger Nils Anda Baer och tillägger att man måste ha fantasi, annars går det åt skogen.-Den ska döpas i morgon då vi har vernissage, säger Linnea Kvickström.Lovisa Kuhmunen upplyser om att renen har opererats, själv är hon sjuksköterska.Eleverna i årskurs ett till sex har fått profffessionell konsthandledning med att foga ihop vide och sly med hjälp av ståltråd samt att forma symboler av löv och stenar bland annat.Artu Ahonen från Lapplands universitet i Rovaniemi är projektledare för det tvååriga EU-projektet Arctic children som pågår fram till år 2008, även i Finland och Ryssland. Syftet är att främja psykosocial hälsa genom konstnärligt arbete. - Det är en annorlunda arbetsmetod, att elever och lärare samlas ute och skapar ihop. Upplevelsen och erfarenheten är ett viktigt mål som förhoppningsvis leder till att starta en process, säger Artu Ahonen.I april nästa år ska boken med de samlade erfarenheterna kring arbetsmetoden vara klar. - Vi testar idén. Tanken är att det ska resultera i en lärobok, säger Artu Ahonen som varit här under vintern då snöskulpturer tog form.- Det är lätt då arbetet har kommit igång. I början är det skillnad, studenterna har lärt sig att inomhus lär de sig, utomhus har de fritid. Det här bryter systemet. Vi hoppas komma tillbaka till vintern, säger Timo Jokela som har med sina konstelever Taina Laakonen och Priita Pohjanen som handledare.Efter två dagars planering och lika mycket praktiskt arbete är det dags för vernissage på fredag då föräldrarna får beskåda mästerverken.- Det här är verkligen kul. Ungarna älskar det och jobbar på som bara den. Andra barn träder fram, säger läraren Katarina Parfa Koskinen.Kajsa Kuhmunen är lika positiv.- Det är roligt att forma, fixa och göra, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!