Ny utbildning startar

De stora företagen i norr behöver arbetskraft - med rätt kompetens.
I höst startar en ny högskoleutbildning vid Lapplands kommunalförbund som utbildar underhållsingenjörer via de nordliga universiteten, ett resultat av samarbetet mellan företag och skolor.
I går hölls möte vid Kunskapens hus.

JOKKMOKK2007-02-20 06:00
Till hösten kan blivande underhållsingenjörer inta plats vid skolbänkarna i Pajala, Kiruna, Jokkmokk och Gällivare då Lapplands kommunalförbund startar den nya treåriga högskoleutbildningen som ger goda utsikter till jobb. Lapplands komunalförbund har via projekt tagit reda på behovet av arbetskraft vid de större bolagen LKAB, Vattenfall och Boliden som har medverkat till att utbildningen, som sker i samverkan med Umeå universitet och Luleå tekniska universitet, blir av. I går samlades man vid Kunskapens hus för att informera om detaljerna.
- De första två åren sker via webb från Umeå universitet. Några laboratioriesammankomster blir det också. Sista året drivs av Luleå universitet. Studenterna har ett mentorsföretag hela tiden vilket underlättar studiearbetet och skapar kontakter. Det är en bred utbildning som lär ut traditionell maskinteknik, säger Arne Nissén från Luleå universitet.
Att hitta kompetent personal till gruvnäringen, som expanderar de kommande åren, kan vara svårt.
- Alla ser en framtida kompetensbrist. Det ligger i allas vårt intresse att hitta personal och jag tror på att knyta till sig de redan som bor i inlandet, säger Berit Nilsson från LKAB.
- Vi har stort behov av underhållsingenjörer redan nu. De flesta sökanden kommer söderifrån. Det är bra om vi kan anställa folk från trakten som är lättare att få behålla, säger Lars-Erik Olsson personalchef vid Bolidens gruva i Aitik.

Utbildning behövs
Även vid Vattenfall kommer trycket på välutbildad personal att öka.
- Bara i Jokkmokk är det 80 anställda som får pension de närmaste åren. För inlandet är det av yttersta vikt att dra i gång utbildningar. Det behövs annat också. För vår del finns behov av elkraftsutbildade, säger Lars-Erik Eriksson från Vattenfall som medger att utsikterna för att få anställning vid företaget är goda, efter utbildning.
Monica Lundkvist vid Lapplands kommunalförbund planerar ett fortsatt samarbete, med eller utan stöd från mål 1 pengar, för att skapa nya utbildningar i länet.
- Som det ser ut nu blir det ytterligare en start av underhållsingenjörsutbildningen, kanske nästa höst, då behovet av yrkesgruppen är stor. Jag hoppas att ett nätverk har bildats som håller i framtiden, mellan företag, universitet och oss, säger projektledaren Monica Lundkvist.
Till att börja med erbjuds 25 ny utbildningsplatser i de fyra kommunerna. I Gällivare finns redan flera intresserade, liksom i Kiruna. I Pajala och Jokkmokk är det dock färre, än så länge.
- Det blir nog fler när vi informerar. Vi hoppas på en gruva i Pajala också, säger Johanna Alm från Lapplands komunalförbund i Pajala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!