Naturreservat i brand under försvarsövning

Mitt i den internationella helikopterövningen började naturreservatet att brinna – på fem olika platser.Försvarsmakten skyller på SMHI:s prognoser.– Vi hade fått besked om att brandrisk inte förelåg, säger Mats Andersson, helikopterflottiljen.

BRANDFARLIGT. En tysk CH53 Seastallion deltog i övningen när skogsbränderna uppstod i Udtja naturreservat.

BRANDFARLIGT. En tysk CH53 Seastallion deltog i övningen när skogsbränderna uppstod i Udtja naturreservat.

Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Jokkmokk2017-07-04 17:44

Det var i fredags som det började brinna okontrollerat inom Udtja naturreservat, sex-sju mil sydväst om Jokkmokk.

Läs mer: Försvarsövning orsakade bränder

Bränderna uppstod i samband med så kallad fackelfällning under den pågående internationella helikopterutbildningen HTIC, Helicopter Tactic Instructors Course, som avslutas nu på torsdag (se faktaruta).

Mats Andersson, till vardags vid F21:s helikopterskvadron men även kopplad till helikopterflottiljen i Linköping, är koordinator för utbildningsveckorna.

– Några facklor antände marken, trots att vi hade fått besked om att brandrisk inte förelåg. Naturligtvis olyckligt. Jag vill absolut inte att helikoptrarna skapar bränder, säger Mats Andersson.

Vädret förra fredagen var soligt och torrt i området och skogsbränderna härjade på fem olika platser, som mest i ett område motsvarande cirka 30 gånger 30 meter.

Mats Andersson menar att helikopterflottiljen hade fått klartecken att utföra fackelfällningarna av Försvarets materielverk, FMV, som ansvarar för Vidselbasens robottestverksamhet i naturreservatet.

– FMV förlitar sig på SMHI:s brandriskprognoser. Ovanligt att sånt här sker. När vi fick beskedet om att bränderna hade startat, då la vi direkt helikoptrarna på högre höjd.

Även Mats Hakkarainen, chef vid Vidselbasen, hänvisar till brandriskprognoserna.

–Jag har ansvaret för att säga att det är okej att genomföra övningarna eller inte. Det gjordes riskanalyser som angav låg risk för brand, men det hjälpte tydligen inte. Torrare i markerna än vad vi hade väntat oss.

Hur allvarligt ser du på att så många bränder ändå blossade upp?

– Jag tror inte att det får någon betydelse för vegetationen. Däremot har vi skrivit en avvikelserapport och får se vad vi kan lära av detta, säger Mats Hakkarainen.

Jokkmokks brandkår tillsammans med en helikopter från försvaret deltog i släckningsarbetet som pågick till 21-tiden på kvällen.

Länsstyrelsens naturreservatsansvariga ska inventera i det eldhärjade området inom någon vecka. Ännu är det oklart om bränderna leder till att en polisanmälan om allmänfarlig ödeläggelse upprättas.

– Icke kontrollerade bränder kan vara allvarliga. Markhäckande fåglar kan så klart drabbas negativt. En eventuell anmälan borde komma från markägaren eller ifrån direkt påverkade personer, säger Fredrik From, naturvårdshandläggare.

Fakta/Helikopterutbildningen

Det är femte året som försvarsmakten är värd för internationella HTIC, ett ­europeiskt samarbete i Edas regi (European defence agency, reds anm).

Helikoptrar från Tyskland och Österrike deltar, liksom flygplan från Sverige, Storbritannien och Tjeckien.

Övningen pågår den 19/6–6/7 och sker inom Arvids­jaurs skjutfält samt Vidsels övningsområde, där natur­reservatet Udtja ingår.

Udtja är ett stort urskogsområde med vidsträckta ­myrar, uppstickande lågfjäll och ett mycket rikt djurliv. Allmänheten har inte till­träde till naturreservatet.

Källa: Försvarsmakten, ­länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om