Myller, mat och knallar på Jokkmokks marknad

Redan under tidig förmiddag i går spred sig doften av halstrad fisk och flottyrkokta bakverk över Jokkmokks samhälle. Knallarna är på plats, besökarna likaså och redan i går var det trängsel på gatorna. Den traditionella renrajden lockade i vanlig ordning mycket folk.

JOKKMOKK2005-02-04 06:30
I går inleddes den kommersiella delen av vintermarknaden. Redan vid 11-tiden på förmiddagen var kommersen i full gång, långväga besökare och Jokkmokksbor i en salig blandning myllrade ut på gatorna. Något vinterväder att tala om var det inte, endast några få minusgrader.<br>Vid ett av marknadsstånden stod Stefan Rutström från Piteå. Han säljer ett hantverk man inte ser så ofta numera, uppstoppade djur. En uppstoppad björn går att få för 35.000 kronor.<br>Finns det verkligen folk som köper sådant?<br> ? I fjol sålde jag en här på marknaden, sista dagen. Det var några killar som köpte den.<br>I hans stånd finns ripor, tjädrar, rävar, ja alla möjliga tänkbara djur. Han jagar själv, men köper även in djur att stoppa upp. Det är ett avancerat hantverk, först avlägsnas skinnet som sedan behandlas. Därefter monteras det på en konstgjord kropp. Järntråd fästes i leder och ben.<br> ? Man måste ha ett intresse av djur och tycka att det är vackert, det som naturen skapat. Det är nödvändigt för att kunna göra ett bra jobb, menar Stefan Rutström.<br>Jan Sandlund, som äger företaget Bölebyns garveri, stod i sin jurta av skinn. Enligt honom själv är företaget marknadens äldsta utställare, det finns på plats på Jokkmokks marknad för 74:e året i rad. Den mest kända produkten från garveriet torde vara den klassiska näbbskon. De betingar i dag ett väldigt högt pris.<br> ? Vi säljer väl ett tiotal par per år.<br>Företaget brukar inte besöka några andra marknader än Jokkmokk. Marknadsförsäljning inbringar sällan några stora inkomster.<br> ? Men Jokkmokks marknad är den finaste vintermarknad som finns, säger Jan Sandlund.<br>För den hungrige fanns det i vanlig ordning en hel del att välja på. Klassikern souvaskebab, samt hamburgare och korv. Ett något mer ovanligt inslag är Amphone Larssons mat. Hon kommer från Laos och serveras sitt hemlands kryddtstarka mat, klibbris och vårrullar. Hon förklarar att laotisk mat påminner en del om thailändsk.<br> ? Det är fjärde året jag är här i Jokkmokk.<br>Klockan tolv på dagen i går var trängseln utanför kulturhuset Gamla apoteket stor. En kvart senare passerade renrajden, i år liksom tidigare anförd av Per Kuhmunen och hans familj. Alla renar var vita. Det blev dock vissa problem för dem att ta sig fram, eftersom folk stod i vägen överallt. Renrajden kördes för första gången 1955 och är av intresset att döma en av de absoluta höjdpunkterna på marknadsområdet.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om