Musik för gammelskogen
Vinden fick trädkronorna på Storknabben att susa, ett passande komplement till torsdagskvällens arrangemang musik till gammelskogen där Dalvvadiskören tog toner med spännvidd.
Foto: Agneta Nyberg
Foto: Agneta Nyberg
Kvällens konsert tillägnas Lisa Heedman som omkom i en olycka för en tid sedan. Sången När en fågel flyger vilse är ett av hennes verk. Publiken bjöds på olika stämmor och tonarter med varierande tempo av Dalvvadiskören från Jokkmokk och musikernas ackompanjemang som fick extra hjälp av vindens susande kring utescenen. Dessutom hördes fyra olika språk: spanska, finska, samiska och svenska. Mellan låtarna läser körmedlemmarna dikter och berättar.- För 100 år sedan var hälften av skogen gammelskog. I dag finns bara fem procent gammelskog kvar. Om det fortsätter så kommer våra barn inte ha någon gammelskog kvar då de blir vuxna, säger Eva Gunnare från kören.Att aspen botar mage och får håret att glänsa och att man förr botade sjuka genom att dra dem genom hål i träd är några av de kunskaper som delges. Den finska sången Iläjitär (luftens moder) med text av Kalevala får trädkronorna att svaja lite extra och publiken att klappa händer lite hårdare.- Det här är roligt att göra och lite annorlunda. Vi har tränat på allvar sedan april. Det är nytt än men det börjar sätta sig, säger Valborg Mangs Märak som leder kören och spelar orgel.Sara-Li Söderberg spelar violin, Anna-Ida Sarri fagott och Nina Sarri Vahlberg accordeon.Oförglömlig
Tidigare under dagen samlades Bokenskolans elever för rundvandring i skogen då en temadag föregår varje konsert.- De fick möta älvor som berättade skrönor och lära sig hur man ser att en tall är gammal, bland annat. Eleverna har skrivit poesi med inspiration från skogen, det blir en vandringsutställning som följer med och blir större och större till varje konsert, säger Linda Ellegard Nordström, projektledare och ordförande i Fältbiologerna.Då den vitklädda kören lämnar scenen och tar plats bland stenar och trädstammar ropar publiken: en gång till, dock utan gehör. Spöklikt, kommenterar någon.Att midnattsolen sken över nejderna bidrog till en gemytlig och stämningsfull afton under världsnaturdagen.- Det här är en kväll som jag aldrig kommer att glömma. Tusen tack, säger Anna-Karin Aira från kultur- och fritidskontoret som via KUPP deltagit i projektet liksom Ett klick för skogen, Naturskyddsföreningen lokalt, Fältbiologerna i Jokkmokk, Studiefrämjandet och Jokkmokks församling.- Jättefint, väldigt varierat, kommenterade Sigrid Segerström från publiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!