Det är mörka siffror i första tertialbokslutet för Jokkmokks kommun. Kommunen som siktade på att gå plus 3,5 miljoner kronor under 2020 – ser enligt prognosen nu ut att gå minus 12,2 miljoner kronor.
– Det är klart oroande. Vi har haft kostnadsökningar som är väldigt kraftiga som vi inte kunnat förutse, säger Robert Bernhardsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Största kostnadsökningarna sker inom familj- och individsomsorgen. Bara där har utgifterna ökat med över 6 miljoner kronor.
Underbemanning och en ökad arbetsbelastning har gjort att kommunen under året köper in konsulttjänster för 3 miljoner kronor till biståndsenheten för att komma i kapp. Varje konsult kostar ungefär 150 000 kronor i månaden.
– Det är en brist på socionomer i nästan hela landet och vi är skyldiga enligt socialtjänstlagen att erbjuda stödet, säger Bernhardsson.
Andra kostnadsökningar som ser ut att ske inom familj- och individomsorgen är 1,3 miljoner kronor vid familjehemsplacering av barn och unga. Bara sedan 2018 har just de kostnaderna gått från 15 till 19,3 miljoner kronor per år.
För stöd till vuxna insatser mot arbetsmarknaden sker en kostnadsökning på 2 miljoner kronor.
Den beräknade kostnadsökningen av coronapandemin uppskattas till ungefär 1,1 miljoner kronor i förberedande insatser.
I den totala prognosen ser kommunen ut att gå 16,6 miljoner kronor sämre än planerad budget. Trots att personalen minskats med elva anställda, enheter har lagts ner, och fastigheter har sålts ut för att minska driftkostnader.
– Det är som sagt kraftiga och oväntade ökade kostnader. Vi har genomfört många sparåtgärder enligt vår strategi vi har men kanske skulle vi ha gjort dem ännu tidigare. Det är lite långa ledtider innan det kommer ett beslut, säger Robert Bernhardsson.
– Hela anledningen till att vi har prognoser under året är att vi kan upptäcka problem i tid och vidta åtgärder.
Oppositionsledaren Roland Boman (FJK) ser även han mycket dystert på budgetprognosen.
– Det är ingen upplyftande läsning, men vi har haft ett underskott i flera år som vi fått balansera upp på olika sätt. Men vi är där vi är och det är bara ett fortsatt gnetande.
Vad ser du för lösningar?
– Som liten kommun finns det inte mycket pengar utöver driften av den vardagliga verksamheten. Jag upplever att svensk rikspolitik drivs och baseras på storstadsprofiler.