Monopolet på Kungsleden upprör vandrarna: "Ockerpriser"

Första säsongen utan roddbåtar vid Sitojaure är avverkad och har fått en del synpunkter. Främst handlar det om bristande information på platsen, men även om ockerpriser och monopol på sträckan då man numer tvingas åka med en privat aktör.

Länsstyrelsen tillhandahöll tidigare gratis roddbåtar för att korsa vattendraget Sitojaure längs Kungsleden. Men sedan i år är en privat aktör enda sättet att fortsätta sin vandring.

Länsstyrelsen tillhandahöll tidigare gratis roddbåtar för att korsa vattendraget Sitojaure längs Kungsleden. Men sedan i år är en privat aktör enda sättet att fortsätta sin vandring.

Foto: Cara Anna

Jokkmokk2021-09-26 06:00

Sjöräddningarna har blivit för många och det fanns oro om att det bara var en tidsfråga innan en allvarlig olycka skulle ske längs båtsträckan över Sitojaure, vid Kungsleden. Till den här sommarens vandringssäsong tog därför länsstyrelsen i Norrbotten bort de tre roddbåtar som tillhandahållits på den fyra kilometer färden över vattnet.

Erik Granerot och Kai Oja på länsstyrelsens naturförvaltningsenhet hade gjort sig beredd på kritik från vandrare över beslutet.

– Jag hade förväntat mig betydligt fler synpunkter, men visst har det ändå varit några stycken. Vi gör det här som ett test under två år för att se om det ska förlängas eller om vi behöver tänka om, säger Erik Granerot, enhetschef.

Hans kollega Kai Oja berättar att den främsta kritiken har handlat om att det varit dålig med information på plats om vad det är som gäller, och det borde vara tydligare att roddbåtarna tagits bort, varför det gjorts, och att den privata aktören numer är det enda sättet att ta sig vidare på Kungsleden.

Men nyligen kom det in synpunkter till länsstyrelsen från en grupp vandrare som beskrev sig själva som rejält förbannade över att roddbåtarna inte fanns kvar. I synnerhet att båtsträckan nu är helt privatiserad.

"Detta påverkar varenda människa som går denna välkända sträcka. Problemet uppstår när båtskjutsen över Sitojaure är det enda alternativet för att kunna fortsätta vandringen längs Kungsleden", skriver vandrarna.

De skriver att det är problematiskt med ett privatiserat monopol för kunna färdas längs Kungsleden och det tas ockerpriser för båtresan. Slutligen vill de att roddbåten återinförs.

Lars och Anna Blind är de som bedriver båttrafiken i fråga och tycker säsongen har varit bra och för kanske första gången så har de helt sluppit undsätta vandrare i sjönöd under en hel säsong.

– Gällande priset så har vi alltid legat på samma pris, 300 kronor per person för schemalagda turer och 400 kronor för andra tider. Det finns flera andra sträckor på leden som det bedrivs båttrafik och jag tycker det är i samma prisnivå som på dem om man ser på hur lång resa det är och så vidare, säger Lars Blind.

Erik Granerot på länsstyrelsen säger att de inte har någon åsikt om prissättning utan att de låter den privata marknaden ha sin gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!