Under torsdagen hade hela Jåhkågasska sameby och deras två advokater Lisa Länta och Camilla Wikland kallat till pressträff vid fjäll- och samemuséet Ájtte i Jokkmokk, där de meddelade sitt nästa steg i kampen mot Kallakgruvan.
Drygt tre månader har gått sedan regeringen beviljade Beowulf Minings dotterbolag bearbetningskoncession. Beskedet chockade många inom samebyn och nu står hoppet till en rättsprövning i Högsta förvaltningsdomstolen.
– Ansökan kommer skickas in idag och vi kommer yrka på att regeringens beslut rivs upp. Vi kommer även yrka på att bearbetningskoncessionen inte kommer att gälla under prövningen, säger advokaten Lisa Länta.
Om inhibitionen beviljas betyder det att prospekteringsbolaget inte kommer kunna fortsätta med sin tillståndsprocess hos mark- och miljödomstolen under rättsprövningen.
Samebyns medlemmar stod uppradade bakom scenen och vid mikrofonen berättade deras företrädare och advokater.
– Gruvan omöjliggör ett traditionellt levnadssätt som funnits i tusentals år; renskötseln. Regeringen beviljade bearbetningskoncessionen med villkor för att transportera renar, men det går inte transportera dräktiga vajor på våren. Då kastar de kalvarna, säger Rickard Länta.
Jåhkågasskas ordförande, Jan Erik Länta, höll tal och sade att han känner sig hoppfull i den kommande rättsprocessen.
– Jag vill inte att förfäders marker ska försvinna. Jag vill att våra barn ska få ta del av den i framtiden, säger han.
Advokaten Camilla Wikland, som är specialiserad på same- och urfolksrättsliga frågor, är starkt kritisk till hur processen ser ut. En bearbetningskoncession kan enligt svensk lag inte överklagas, något hon menar strider mot EU-konventionen.
– Den här processen borde dessutom ha avgjorts i domstol av personer med juridisk kompetens, inte av politiker i regeringen. Det finns ingen möjlighet att överklaga beslutet något vi anser strider mot svensk och internationell rätt. Det är vad vi kommer be Högsta förvaltningsdomstolen att pröva, säger hon.
Deras övergripande ansökan berättar de ska skickas in idag och den fördjupande ansökan tror de kommer kunna skickas in i september. Därefter kommer de kräva muntliga förhandlingar.
– Det är ganska ovanligt men i detta fall finns det ingen motpart, varken regeringen eller gruvbolaget. Därför kommer processen gå fortare och vi tror det kan komma ett beslut om ett år, säger Lisa Länta.
Högsta förvaltningsdomstolen är högsta instans förvaltningsärenden precis som Högsta domstolen är för allmänna domstolar, men de skiljer sig när det kommer till prövningstillstånd. Vid just rättprövningar kräver inte Högsta förvaltningsdomstolen något sådant, så ärendet måste tas upp.
Att driva stora rättprocesser är en kostsam historia och samebyn meddelade att de har startat en insamling för att kunna genomföra detta.
– Oavsett om vi får rätt i domstolen så ersätts inte kostnaderna vilket vi anser är fel och något som riskerar rättssäkerheten. Därför går vi utanför boxen och kräver även skadestånd från staten, säger Camilla Wikland.
– Regeringen anser sig ha ställt riksintressen mot varandra och valt gruvnäringen före rennäringen. 14 år av gruva mot renskötsel i all framtid. Detta beslut måste upphävas, säger hon.