Efter tips från allmänhet om otillåten mineralbrytning i området vid Raktenvare ovanför Seitevare kraftstation, cirka nio mil utanför Jokkmokk, påträffades tre män och en kvinna från Tyskland, Österrike och Schwiez vid platsen under torsdag eftermiddag.
Kring 100 kilo sten, främst piedmontit som är speciell för området, fanns i deras bil vid bron till Sitoälven liksom borr och hackor varpå de misstänktes för miljöbrott genom åverkan i Ultevis fjällurskog.
Men enligt Carl-Erik Brösth vid polisen i Jokkmokk har mineraluttaget gjorts i kanten av sjön Tjaktjajaure, alltså utanför reservatsgränsen.
-De erkände mineraluttaget direkt och hade full koll på koordinatorer och GPS. Nu har Länsstyrelsen konstaterat att reservatsgränsen går högre upp i skogskanten. Brytningen har gjorts 100 meter därifrån, vid sjökanten som bara är åtkomlig vid lågt vattenstånd. Normalt är kanten under vattenytan. Därmed är det troligen Vattenfall som kan anmäla stöld, de ska kolla vilka ägarförhållanden som gäller och återkomma, säger Carl-Erik Brösth.
Värt miljoner
Stenletarna är proffs och kom enbart för att bryta mineraler. Enligt en källa som uppskattat värdet av beslaget åt polisen handlar det om miljoner.
Piedmontit ger minst 1.500 kronor kilot som råvara och 40.000 kronor per kilo i förädlat skick. Brytningen har också ett högt pris i åverkan av naturen.
- Det är skandalöst oavsett om det är i parken eller inte. Om man går fram med spett, kilar och borrar är det ett miljöbrott i högsta klassen. En stenhäll går inte att reparera. Normalt sett får man söka tillstånd och återställa området efteråt, säger källan och fortsätter:
-Det här kommer att bli första fallet som statuerar exempel. Om det inte blir några rättsliga följder sänder det fel signaler, att det är fritt fram för andra mineralskövlare. De annonserar vid nätet och tidningar, intresserade lägger in en pott med pengar, sedan skövlas området och de delar på förtjänsten. En av de här personerna är känd för att vara oseriös och är svartlistad på mineralmässor i Tyskland.
Utredning
I fjol sommar kom tips om att brytning skett på samma ställe vilket efter inspektion bekräftades av länsstyrelsen . Någon ansvarig påträffades aldrig.
Nu pågår utredning för att fastslå vilken typ av brott det handlar om.
-Att hacka och bryta sten ingår inte i allemansrätten. Frågan är hur mycket man får bryta, är det stöld eller åverkan? Platsen, som normalt är under vatten, gör det svårbedömligt, säger Carl-Erik Brösth.
En viss åverkan har förvisso redan gjorts innan mineraljägarna anlände då sjön Tjaktjajaure är resultat efter uppdämningen av Lille lule älv. Flera mindre sjöar blev en enda som förvandlade mark till sjöbotten.