Med kosten i centrum

Undvik socker, mjölkprodukter, vitt mjöl och potatis. Ät i stället honung, färska frukter och bär. Och låt dinkelmjöl ersätta vetemjölet i bröd och bakverk.
Susan Granström i Jokkmokk föreläser om kostens betydelse för hälsan.
? Vi är väldigt materialistiska. Vi är mer rädda om våra materiella saker än om vår kropp, säger hon.

JOKKMOKK2004-07-31 06:30
Kost och hälsa är ett ämne som onekligen intresserar och engagerar människor. Susan Granström föreläste under mässan om hälsa som hölls i Jokkmokk i juni. Ändå var det fullsatt i Gamla apotekets lokal, där hon föreläste i tisdags. Det är en av grupperna som arbetar ideellt med att förbättra Jokkmokks kommun som ordnat föreläsningen.<br>Susan Granström har ställt fram förpackningar med livsmedel hon rekommenderar. Fullkornspasta, sojamjölk, olivolja och organisk läskedryck utan socker. Ett fotografi av sonen Oskar står också framme. Han insjuknade i en obotlig hjärntumör 2001 och avled 20 månader efter att han fått diagnosen. Sonens sjukdom gjorde att familjen förändrade sin livsstil. De fick hjälp av homeopaten Gunnel Engelmark i Jokkmokk med att lägga om kosten. Oskar ville veta hur han skulle äta för att bli frisk.<br> ? Oskar ville sprida den här kunskapen, han sa ?mamma, det här måste ju folk få veta?. Det här är inget jag tror på, det här är en djup övertygelse och jag vet att det fungerar.<br>Hon påpekar att den normala livstiden efter en sådan diagnos som Oskar fick är två månader. Oskar levde som sagt i 20 månader efter beskedet om tumören. Den gick inte att operera. Efter sonens död var det helt naturligt för Susan Granström och hennes man att fortsätta äta på samma sätt. Hon betonar att det absolut inte handlar om ännu en besvärlig ?bantningskur?. I stället ska vi gå tillbaka till det enkla och naturliga.<br> ? Min vilja är att ni ska känna att era axlar är lätta när ni går här ifrån. Jag vill inte lägga på er mer tyngd.<br>Det handlar om att lyssna på sin kropp och återgå till gammal kunskap om kosthållning.<br> ? Vi besitter mycket kunskap men har fått förneka den ganska länge. Min farmor är ett levande bevis. Hon säger alltid att ?det vita pillret ska man bara ta i yttersta nödfall?.<br>Varnar för mjölkprodukter<br>Att grovt bröd är nyttigare än ljust och att livsmedel som innehåller socker inte är hälsosamma känner många säkert redan till. Men Susan Granström varnar även för mjölkprodukter, griskött och potatis. <br>Cancer och reumatism klassas som hårda och kalla sjukdomar enligt de komplementära medicinska teorier Susan Granström förespråkar. För att lindra symtomen av dessa ska man äta för att höja kroppstemperaturen inifrån. Produkter som kyler är exempelvis vitt mjöl och socker. Mjölk fuktar kroppen inifrån.<br> ? Det är väldigt svenskt, att vuxna människor dricker mjölk.<br>Hon höjer ett varningens finger för så kallade light-produkter, exempelvis läsk. De sötas med aspartam och eftersom det är ett kemiskt ämne har kroppen svårt att bryta ned det.<br>Så kallat dinkel, ett eget och mycket gammalt sädesslag har enligt Susan Granström många hälsosamma egenskaper. Det har använts redan på 1100-talet. Dinkelmjöl börjar dyka upp i hyllorna hos livsmedelsbutikerna, men är fortfarande ganska dyrt.<br> ? Man kan byta ut en del av vetemjölet mot dinkel när man bakar. Då har man ändå höjt värdet på brödet många gånger om. Dinkel innehåller mer fibrer än linfrö.<br>Stort kontaktnät<br>Gunnel Engelmarks kontaktnät gjorde att familjen Granström kom i kontakt med Christer Glennow som arbetar med cancerpatienter på Lunds universitetssjukhus. Det är av honom som Susan Granström lärt sig om dinkelns nyttigheter, kalla sjukdomar och så vidare. Därefter har hon varit i kontakt med många andra, både ?vanligt folk? med sunt förnuft, alternativa läkare, antroposofer, andra homeopater och hälsolivsvårdare. Dessa har stärkt hennes övertygelse.<br>Majsmjöl och sojamjöl är andra alternativ till vetemjöl. För de som väljer bort mjölken finns sojamjölk, havremjölk och rismjölk. Smöret bör bytas ut mot kallpressad olivolja, menar Susan Granström.<br> ? Vi äter så otroligt mycket gott med den här kosten. Vi äter tre mål varje dag och till kvällsmålet har vi tre rätter, förrätt, varmrätt och efterrätt.<br>Susan Granström har i dag inga problem med att hålla vikten. Tidigare har hon varit en ihärdig bantare som provat det mesta.<br> ? Nu behöver jag inte bry mig någonting, jag äter tårtor, kakor och desserter, säger hon och skrattar.<br>Hon menar att vi svenskar är onödigt rädda för fett. Fett måste kroppen ha. Och hon varnar för att bli fanatiskt.<br> ? Det går att växa in i det här. Allting ska ha en balans.<br>Unna sig<br>Hon äter själv gärna på restaurang, något familjen ofta gjorde när Oskar levde. Då bör man unna sig det man vill. Det handlar inte om att bara avstå från det goda, tvärtom. Susan Granström rekommenderar viltkött som ren, älg och fågel. Kalkon står också ofta på menyn.<br>Recept och inspiration hämtar hon från TV-program, internet och tidningar. Hon byter helt enkelt ut olika ingredienser till dem hon själv använder. För den godissugne rekommenderar hon bland annat mörk choklad. Ju högre kakaohalt, desto bättre.<br>Efter föreläsningen får åhörarna själva smaka på olika alternativ till snacks. <br> ? Prova på och använd dina smaklökar. Att leva livet ska bli lättare, inte svårare.<br>Fakta/ homeopati<br>och antroposofi<br>Homeopati är en medicinsk behandlingsmetod vars grundtanke är att varje organism har en förmåga till att läka sig själv. Läkekraften kan stimuleras med svaga doser av en viss substans. Människan betraktas som en helhet där kropp och själ samverkar. Rubbas jämvikten uppstår sjukdomssymtom. Stress och olika påfrestningar kan rubba balansen.<br>Initiativtagaren för antroposofin är doktor Rudolf Steiner (1861?1925 ). I hans verk ?Frihetens filosofi? behandlas frågan om människans möjligheter att utveckla tänkandet till instrument för inre andliga iakttagelser och frågan om den mänskliga friheten. I samarbete med företrädare för olika yrken utvecklades möjligheter att finna praktiska tillämpningar för en genom antroposofin utvidgad människo-och natursyn. I dag är de kända som waldorfpedagogik, biodynamisk odling med mera.<br>Källa: Homeopatinätet och Vidarklinikens hemsida, www. vidarkliniken.org
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om