Matglädje över öppen eld

Kocktävling, musik och trolleri. Det var några av ingredienserna i skoterfestivalens andra dag, förutom skotertävlingarna förstås.
Intresset för kocktävlingen var stort och de som hade tur kunde få en smakbit.

JOKKMOKK2004-03-29 06:30
<br>Inte heller under lördagen lyckades solen tränga igenom molnen någon längre stund, men det hindrade inte skoterfolk och andra från att tillbringa dagen och kvällen ute på Notudden. Mest uppmärksamhet vid sidan av skotertävlingarna väckte kocktävlingen Magic outdoor cooking, där åtta lag tävlade om att skapa smakfulla anrättningar utomhus. Dofterna som spred sig från grytorna lockade stor publik under hela dagen. All mat tillagades över öppen eld, vilket ställer speciella krav på kockarna.<br>Extrema förhållanden<br>Från Lappesuando gästgiveri kom det nordligaste laget och utomhustävlingar i matlagning var inget nytt för Martin Jönsson och kollegan Putte Edman.<br> ? Vi har tävlat utomhus under mer extrema förhållanden, när det var minus 30 grader. Då brann inte ens elden, säger Martin Jönsson.<br>Jokkmokks egna färger representerades av Oscar Jönsson från Hotell Gästis och inlånade Mattias Andersson. De hade inte smakat på sin meny innan tävlingen, men trodde ändå att konceptet skulle bli lyckat. Och visst lät det fantasifullt med svartvinbärsbräserad souvas, rökt renkött.<br> ? Det ska vara något kreativt, säger Oscar Jönsson.<br>De olika lagen bedömdes utifrån kriterierna hygien, tidsanpassning, presentation och utseende, smak, samt teamarbete. Kocklagen skulle tillaga två rätter var, anpassade för tio personer. Den första rätten skulle innehålla en lokalt producerad korv och den andra skulle innehålla souvas. Utöver det fick fantasin fritt spelrum. Diana Kvickström, Jokkmokkskorv, en av fem domare, lät sig väl smaka av de olika bidragen.<br> ? Tänk att korven blev allt från omelett till soppa, säger hon.<br>Hon menar att såväl korv som souvas är råvaror som man har vissa förväntningar på.<br> ? Det ska märkas att det är korv, något annat får inte ta över. Vi har sett hur alla jobbat och det är stor skillnad, till exempel på hur de eldar. Men alla är mycket duktiga kockar, summerade Diana Kvickström.<br>Whiskyflamberade murklor<br>De segrande laget blev Stefan Möllergren och Kristoffer Nilsson från Lottas kök i Luleå. De vann juryns hjärtan, eller kanske ska vi säga smaklökar, med bland annat souvas som serverades med savoykålsinbakad Jokkmokkspalt, samt whiskyflamberade murklor.<br>Sandra Dahlberg, känd från Fame Factory, skulle ha spelat under kvällen men ställde in konserten i sista minuten på grund av sjukdom.<br>linda.kask@kuriren.com<br>0971/554 25
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om