Lockar och upprör
Nästa vår kan det privata behandlingshemmet för missbrukare och kriminella öppna i byn Randijaur om allt går enligt planerna. Kommunen sponsrar till den sista förstudien. Politiker har fått veta att negativa bybor nu är mer positiva till hemmet. - Det är åt helvete. Ingen har ändrat åsikt, säger Sven-Erik Hansson i byn.
BRYTA MED ALLT. "Det finns grabbar som behöver gömmas bort. Enda sättet att bryta missbruk och kriminalitet är att komma ifrån, man måste bryta med allt. I sommar sätter vi startdatum för hemmet", säger Tommy Blomfeldt, Ursus tolvman.
Foto: Agneta Nyberg
Inom tre år behövs 15 anställda plus extra personal. Med arbetstillfällen i sikte beviljade kommunstyrelsen 91.000 kronor till den sista förstudien som tas från kontot för oförutsedda behov, för att få fakta på pränt. - Det behövs en ordentlig studie. Det är en tung verksamhet, man måste vara väldigt klar över vad man gör. Jag är positiv, vi har gott om plats i kommunen och kan dela med oss, säger Anna Hövenmark,(v), kommunstyrelsens ordförande. - Underlaget vi fått visar att det blir arbeten, det vill vi alla ha. S-gruppen vill ha en förstudie. Sedan får man se vad den ger, vilka är med, hur ska det drivas? Tydligen finns inte längre samma motstånd i byn, säger Birgitta Siljelöf, (s). Delade meningar
Politkerna har fått veta att många bybor som varit negativa till ett behandlingshem har ändrat sig, en uppgift från styrelsen för Ursus tolvman som delgetts Kurt-Lennart Mickelsson, (c). Tommy Blomfeldt uppger att många hört av sig med positiva frågor. Då planerna blev kända för två år sedan splittrades byn i två läger, för och emot. - Jag fick höra att fler är positiva nu jämfört med tidigare även om oro finns kvar. I förstudien ska väl allt framkomma, även den oro som finns. Det är en affärsidé och privat drift så det borde man tänka på, säger Mickelsson. Oron kvar
De som helst vill slippa ett behandlingshem i byn är frågande till att någon ändrat sig. - Hur kan de påstå det? Det har varit tyst. Vi trodde de slutat med eländet och har inte pratat om det alls. Vi har för dåligt med poliser här och sjukvård, det är långt till allt då det händer något, säger Asta Johansson som menar att det kan vara bra med arbetstillfällen för byns del även om hon själv inte tycker om planerna. Sven-Erik Hansson upprörs, bland annat över kommunens bidrag till förstudien. - Det är åt helvete. Jag har inte hört att någon har ändrat sig, alla i byn är emot utom några som hoppas få en födkrok. Vi har trott att det frysit inne. Jag begriper inte vad de tänker på, bara se hur lång tid det tar att få hjälp då något händer, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!