Farligt år i bergen med ovanligt stora laviner

Trots ovanligt komplicerade snöförhållanden har det inte skett något dödsfall orsakat av laviner i år. "Sådana här vintrar tycker vi är jobbiga, 2018 var det liknande förhållanden och då hade vi flertalet dödsfall", säger Petter Palmgren, lavinexpert.

Kittelbäcken med Tuolpa i bakgrunden. Lavinen inträffade 25 februari tidigare i år.

Kittelbäcken med Tuolpa i bakgrunden. Lavinen inträffade 25 februari tidigare i år.

Foto: Lavinprognoser

Jokkmokk2021-05-18 16:15

Teamet bakom Naturvårdsverkets lavinprognoser i de svenska fjällen har avrundat sin säsong och ger en sammanfattning av vintern som varit. 

Petter Palmgren är en av lavinexperterna och han berättar att det med omständigheterna hade kunnat bli en tragisk säsong, men att turen varit på fjällbesökarnas sida. 

– Det har varit ett väldigt speciellt år. För det första så var det extremt snöfattigt väldigt länge innan det kom flera snöstormar i början av mars. Det är ett recept för mycket laviner och ett svagt snötäcke, och då brukar det bli en besvärlig säsong.

Han fortsätter:

– När det var så lite snö i början av säsongen så blir det ostabilt hela vintern. Det blir svårt att varna för något under en så lång tid. Det är lätt att lyssna när vi säger att du bör vänta två dagar, men det är svårare att ta åt sig att man kanske ska vänta till nästa säsong.

Under året har Lavinprognoser tagit emot runt 1500 lavinobservationer i Sverige. Av dessa har ett 70-tal utlösts av människor som rört sig i terrängen, men mörkertalet är stort.  

Trots det har det inte skett något lavinrelaterat dödsfall i år. De senaste 20 åren har 47 svenskar till följd av laviner, de flesta utomlands.

– Det är bara slumpen som avgör hur utgången blir. Man kan minimera riskerna att utlösa en lavin genom sitt vägval, men när lavinen väl går hänger mycket på turen, säger Petter Palmgren.

Det andra stora som stuckit ut med årets vintersäsong är effekterna av coronaviruset. Petter Palmgren har uppgifter på att det fler än vanligt som besökt de svenska fjällen för skid- eller skoteråkning. I och med reserestriktioner och stängda skidorter så har Alpresenärer vänt nosen mot Sveriges egna bergskedjor.

– Det är ett kraftigt växande intresse för att topptura med skidor, det är en trend vi sett de senaste två åren och i och med coronapandemin så har det fått ännu ett lyft, säger Petter Palmgren.

Årets största överraskning för lavinprognosteamet är storleken på en del laviner som har observerats, framför allt runt Kebnekaiseområdet. En stor lavin som fick mycket uppmärksamhet var den som nästan drog in över Kebnekaise fjällstation.

– Jag tror aldrig jag sett så stora laviner som några av de som gått i det området i år, säger Petter Palmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!