Utbildningen är hittills beviljad för två år och bygger på restaurang- och livsmedelsprogrammet, men med skillnaden att den är mer praktisk. En stor del av utbildningen kommer att ske i formen lärande i arbete och utbildningen är öppen för behöriga sökanden från hela Sverige.
– Den samiska matkulturen har alla möjligheter att sätta ett ordentligt avtryck på den gastronomiska kartan. Matkulturen präglas av årstidsväxlingarna och vad som stått att hitta lokalt. Råvarorna är absolut förstklassiga med ren, älg, fjällfisk, fågel, bär och vildväxande örter, berättar Roland Harnesk, utbildningskonsulent vid Samernas utbildningscenter, i ett pressmeddelande.
En utbildning i samisk matkultur bidrar samtidigt till att hålla matkulturen och de nedärvda kunskaperna levande.
– Vi har sett att delar av vår matkultur är på väg att försvinna. Det är viktigt att traditionerna förvaltas och förädlas. De utgör en länk mellan historien och nutiden, mellan människorna och naturen. Då allt fler bejakar en hållbar livsstil och lokalt producerat mathantverk, ligger den samiska matkulturen dessutom helt rätt i tiden, säger Britt-Inger Tuorda, rektor vid Samernas utbildningscenter.