Lång väntan för vård

Efter 45 minuters väntan på ambulans anlände en ensam taxichaufför för att hämta Anita Berg som blivit akut sjuk med andnöd och bröstsmärtor.
- Jag hade tur. Om det varit hjärtinfarkt hade jag varit död idag, säger Anita Berg som kom till Gällivare sjukhus efter fyra timmar.

JOKKMOKK2007-03-05 06:00
Anita Berg drabbades av bröstsmärtor och andnöd som förvärrades under kvällen en fredag i januari, trots medicinering mot kärlkramp. Hennes sambo ringer larmcentralen kring klockan 20.00 då de befarar hjärtinfarkt vilket hon haft tidigare. Men kommunens enda bemannade ambulans är på uppdrag i Gällivare, cirka tio mil bort.
Sambon tillfrågas om han möjligen kan köra henne till vårdcentralen men svarar nej. Anita Berg är okapabel att gå. 45 minuter senare kommer en ensam taxichaufför med bårbil. Mågen har också anlänt och får hjälpa till att lyfta ut båren.
- Jag hade tur. Det var ingen hjärtinfarkt utan svår kärlkramp. Annars hade jag varit död i dag. Och hur skulle en ensam kille fått ut mig om inte mågen varit här? säger Anita Berg.

Långt till intensivvård
Framme vid Jokkmokks vårdcentral tas hon om hand av en sjuksköterska och medicineras. Jourhavande läkare kommer en timme senare. Då ambulansen från Gällivare återkommer får den vända tillbaka mot Gällivare igen med Anita Berg som patient.
Strax innan midnatt hamnar hon på hjärtintensiven vid Gällivare sjukhus, fyra timmar efter det att sambon larmat SOS.
- Är det verkligen så här det ska vara? Att man ska bli sjuk under kontorstid? Man kan inte dra in hur mycket som helst. Det här prioriterandet är vansinnigt.
Nästa gång kan läget vara ännu sämre. Det här kan drabba fler människor, säger Anita Berg.

Arbetsgivarens ansvar
Efter nyår har landstingets besparingsåtgärder medfört att det under kvällar och helger bara finns en ambulans att tillgå. Under veckodagarna är ortens båda ambulanser i bruk under kontorstid.
Anita Berg är upprörd. Vid riktigt akuta sjukdomsfall överlever man inte sådan lång väntetid innan medicinska åtgärder vidtas. Hon menar också att det är fel att lasta över ansvaret på taxichaufförer som saknar sjukvårdsutbildning.
- Nu har det sparats nog. Jag vill bara veta: hur agerar man? Var finns den där sjukvårdsgruppen? Finns den bara på papper? Det är ett arbetsgivaransvar att se till att akutsjukvården fungerar. Lex maria hjälper inte den som är död. Man kan inte gå efter statistik, säger Anita Berg som är glad att hon lever och har fått remiss till Sunderby sjukhus.
FAKTA
Efter årsskiftet infördes landstingets nya sparkrav, drygt en miljon kronor mindre till Jokkmokks vårdcentral. Därför finns bara en bemannad ambulans under kvällar och helger. En sjukvårdsgrupp har inrättats för att klara akuta situationer. Frivillig vårdpersonal finns med på en lista för att kunna ringas ut av vårdcentralens tjänstgörande personal. Men ingen har jour eller beredskap. Någon ansvarig för att sammankalla gruppen finns inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!