Kvikkjokk står i full blom

Efter kaffe på kyrkbacken i Kvikkjokk invigdes Linnédagarna med hyllning till initiativtagaren Eva Thomell och blomsterkungen själv som fått sitt adelsvapen planterat i backen, som minne av hans besök i byn för 275 år sedan.
Bruset från Kamajokk kompade konstnärernas utställningar och virvlande blomsterdamer.

JOKKMOKK2007-07-21 06:00
I går var det samling på kyrkbacken i Kvikkjokk. Kring 50 personer deltog under invigningen av Linnédagarna där kaffe med dopp i det fria hör till. Linnésamfundets ordförande Bengt-Erik Rydén tog följet till en av gravarna där en blombukett nedlades.
- Eva Thomell som var hemmafru här i byn är värd att minnas. Hon startade allt det här. Beslut som fattas uppifrån består sällan. Bland alla föredrag som varit här under åren är det ingen fakultet som uteblivit, förutom den juridiska,sade Bengt-Erik Rydén som höll tal och avtäckte Linnés porträtt inne i kyrkan.
Han förespråkade att Linnés anda må bestå.
- Observera, se vad som finns omkring oss. Det är en motvikt till dagens knapprande ungdom som går med hörlurar på även i skogen, sade han.
Till årets jubileum invigdes Linnés adelsvapen som byggts upp och planterats på kyrkbacken. Örtagårdsmästare Gunnar Petersson från Uppsala stod i mitten av modellen, intill symbolägget som gjorts i vitmossa. Sten-, växt- och djurriket omgärdar med växter som till exempel fjällglim och linnea.
- Linné ritade genast sitt adelsvapen då han fick veta att han skulle adlas. Det föll inte helt i god jord men allt slutade gott. Efter granskning sade han att det var hederligt och vackrare än han förtjänat, sade Gunnar Petersson.
I ladan intill prästgården finns akvareller, oljemålningar, textil, papper och poesi till beskådan och försäljning. Ett rosafärgat toalett papper med handtryckt blommotiv tillhör de något udda verken. Konstnärsgruppen 08-konstmix, som inbjudits av kommunen, har sin gemensamma Linnéhyllning klar med en samling tavlor. De sju konstnärerna, poeten och en fotograf finns i Kvikkjokk hela veckan.
- Det har varit fantastiskt. Jag hoppas att komma tillbaka, säger Nasrin Taghizadeh.
- Jag känner mig helt och hållet hemma här, naturen påminner om Iran. Det är långt från Stockholm och känns som utomlands, säger Taraneh Arya som bidragit med dikter om kärlek bland annat.
I kyrkan bjöd hon på diktläsning och sång på persiska, i samband med dräktvisning från medeltiden med modeller iförda klänningar skapade av Eva Vannerberg, Luleå. Snörliv och korsetter smet åt under metervis av linnetyg och råsiden.
- Jag känner mig väldigt uppstyltad, sade Annica Åkerlund som modellade.
- Det är klänningar från 1300-talet fram till 1700-talet då Linné kom. Det inspirerar oss att gå vidare med våra klänningar, säger Elise Tullnär som tillsammans med Francina Dalmulder utökat kollektionen av blomsterklänningar som visades vid Kamajokk och i kyrkan under kvällen.
Blåklocka, rallarros och midsommarblomster är årets nyheter till samlingen av skägglav, ljung, smörboll, isranunkel och hjortron. Arrangemang och underhållning pågår hela helgen, även i byarna längs lilla lule älv.
Dagarna arrangeras av Linnesamfundet Polcirkeln och föreningen Saggats byar med stöd av SV Nord, Ájtte museum och Jokkmokks kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!