Kvarnstenen snurrar åter

Igår var det snurr på kvarnstenarna i Granuddens gamla skvaltkvarn, för första gången för allmänheten.
Det dunkade och dammade när kornen förvandlades till mjöl i den timrade byggnaden från 1800-talet.
I dag mals det vidare.

JOKKMOKK2005-07-23 06:30
Igår var det första gången som Granuddens skvaltkvarn kördes igång för allmänheten. Omkring 20 personer besökte kvarnen där man kunde köpa med sig nymalet kornmjöl hem.<br>Kvarnen sattes igång av den tillfällige mjölnaren Benny Nyberg som öppnade dammen.Vattnet som nyss porlat i den timrade rännan forsar fram och de gamla kvarnstenarna snurrar med ett tågliknande dunkande ljud. I den stora trätratten ovanför kvarnstenarna hålls kornen in. Strax därpå kommer dammande mjöl fram runt stenarna på träbänken vilket sopas ihop och fördelas i påsar.<br>Mjölnaren reglerar mjölets grovlek genom att höja eller sänka malstenarna, genom att banka i träkilar på golvet. Ju högre upp, desto grövre mjöl.<br>&nbsp;? När man stänger måste stenarna höjas, ifall dammen brister. Annars mals de sönder, säger Benny Nyberg.<br>När kvarnen stängs av porlar vattnet åter igen.<br>Diverse i utbudet<br>Kaffe, rökt fisk och mjukkakor som delvis bakats av nymalet kvarnmjöl finns till försäljning. Gunilla Nyberg, iklädd traditionsenlig gammaldags dräkt med Lule älvdals hätta och förkläde, står för detta. Självklart kan man köpa med sig nymalet mjöl också, efter önskad grovlek.<br>Turisterna som tittat förbi, från Tyskland och Göteborg bland annat, lät sig väl smaka. Allan Källström är en av Gran-uddsborna som för tillfället sitter ute vid grillplatsen, strax ovanför kvarnen.<br>&nbsp;? Det här var mycket bra, säger han.<br>En gång i tiden bodde kvarnvaktaren i Granudden. Men till kvarnen rodde man med båten i smyg om nätterna, från byarna omkring, för att i hemlighet få mala sitt mjöl då det var fattigt, stränga ransonseringstider och förbud. Graunuddens skvaltkvarn har genom åren bidragit till många mätta magar.<br>&nbsp;? Grövre mjöl användes till korngröt som man åt mycket förr, säger Gunilla Nyberg.<br>Rena snurren<br>Självklart kan man köpa med sig nymalet mjöl också, efter önskad grovlek. När kvarnstenarna går för högtryck ger det 12 kilo mjöl i timmen ungefär. Och tio liter korn krymper till sex liter mjöl.<br>I dag klockan 11 snurrar kvarnhjulen igång igen, ovanför väg 805 vid Granudden.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om