Klart för provborrning
Till våren börjar provborrning efter mineraler i fjällurskogsreservatet Kvikkjokk-Kabla. Om fyndigheterna överensstämmer med hittills kända fakta kan en gruvbrytning inom världsarvsområdet komma i fråga.
- Vi vet ganska väl att mer än hälften av bergmassan kan tas till vara och våra undersökningar ska bekräfta detta, säger projektledare Jan-Ola Larsson.
Transport med helikopter
Eftersom omådet hör till världsarvet Laponia har länsstyrelsen vissa krav inför prospekteringen. Borraggregat och annat material ska transporteras med helikopter. Företaget har också fått dispens att framföra motordrivna fordon i fjällurskogsreservatet.
- Det är bandburna fordon, som militärens bandvagnar, som rör sig i terrängen i ett område kring 1000x200 meter stort. Borrkampanjen börjar till vårvintern och pågår upp till tre veckor, säger Jan-Ola Larsson.
Tjälad mark
Ett annat krav som ställs är att marken ska vara tjälad och snöbelagd då undersökningarna utförs. Borrhålen görs med någon meters avstånd och får en storlek av cirka 46 millimeter, minst 100 meter djupa.
De rör som lämnas kvar kapas i markhöjd och täcks med en metallplatta. Om provborrningen bekräftar tidigare mätresultat väntar nästa steg.
- Att få alla formella rapporter och tillstånd beviljade brukar ta kring två år. Därefter kan utvinningen börja. Berget sprängs för att få fram materialet. I det här fallet finns det gott om fyndigheter. Det är anledningen till att vi engagerar oss, säger Jan-Ola Larsson.
Minst i tio år
Enligt honom kommer brytningen i så fall att pågå i minst tio års tid. Titan används som industrimaterial, till byggnation av flygplan exempelvis.
Länsstyrelsen förelägger att ingen åverkan av miljön får göras, att terrängskador ska minimeras, att borrslam ska tas om hand för att inte dumpas på våtmarker av risk för förorening av vattendrag samt att borrplats och transportstråk ska avstädas efter utfört arbete.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!