- Här finns en sådan frihetskänsla och så trevlig stämning bland människorna. Ett fruset paradis, säger Kjell som trivs som fisken i vattnet eller fågeln i skogen kanske man ska säga.
- Jag har varit intresserad av ornitologi sedan jag var pojke. Jag är född i Farsta i Stockholm och vi var några grabbar där som började fågelskåda tillsammans, säger Kjell. Han säger leende att flera av kamraterna gjorde något av en karriär inom ornitologin men för honom själv tog livet andra vägar som ändå landade i det aktuella ämnesområdet.
- Jag är snickare i grunden, har bott Umeå i många år där min verksamhet med att snida fåglar startade. Jag har också gått ekologilinjen på Samernas folkhögskola här i Jokkmokk och där fick jag kontakter med naturpersonligheter som Yngve Ryd och Thomas Öberg med flera, berättar Kjell.
Han är också god vän med grundaren av skogsgruppen Steget Före, Mats Karström, Vuollerim, och driver en av landets mest speciella fågelmatningar tillsammans med denne, i gammelskogen på Talavatisberget.
Lång torktid
Sina fåglar skapar han i träslaget al, ett rödaktigt och vackert material. Redskapen är bandsåg, en nätt vikingayxa, stämjärn och kniv. Konstverken målas sedan mestadels med händerna i äggoljetempera i tunna lager med evighetslång torktid men vacker finish.
- Jag har köpt upp tio kubik alträ i Umeå. Det räcker hela min livstid säger han och berättar att det trä som fåglarna sedan monteras på kommer från torrakor som en lokal skogsägare förser honom med, mot betalning i fåglar.
107 arter
I dagsläget har han avbildat 107 arter, företrädesvis inhemska, däribland de typiskt norrländska som lavskrika och lappmes, som man kan se på matningen på Talvatis dit Kjell även brukar guida intresserade.
- När det gäller hur många arter jag skådat skäms jag nästan att berätta att det rör sig "bara" om 305, säger han på fullt allvar. Det finns nämligen en tävlingsinstinkt hos vissa ornitologer att skåda så många arter man bara kan, även de som landar långt från hemorten.
- Man far på ett och annat "drag"och berättar att han för övrigt brukar ha "drag"-hunden Nisse, 15 år, med på sådana resor.
Runt om i världen
Sina kunder hittar han runt om i landet på olika sätt. Hans alster finns representerade ute i stora världen också, och det är inte tack vare någon hemsida. Det är världen som kommer till honom i stället.
- Jokkmokks marknad, säger han belysande för bästa stället att exponera sina produkter och sitt kunnande.
Av alla arter han snidar finns det en som är speciellt populär, Sveriges minsta uggla.
- Ja, sparvugglan är väldigt poppis, jag vet inte hur många sådana jag gjort, säger han och visar ett gäng. Att få till det välliknade är svårt förstås, lavskrikan och härfågeln är riktiga utmaningar.
- Men jag har inget krav på mig att det ska vara helt exakt, säger Kjell som faktiskt formar sina alster med hjälp av en finlemmad yxa i vikingamodell. Det blir lite Döderhultar-stuk, lite mer levande.
Som ung var han ett tag på sjön och jobbade som mässpojke.
- Jag smet från jobbet ibland och skådade fåglar.
Han berättar om möten med bredstjärtade labbar och jättealbatrosser och mycket annat speciellt. Stora fåglar, och inte något han täljer ut i trä precis. Fast han förfärdigar en och annan pompös art då och då:
- Jag har faktiskt gjort en havsörn - i naturlig storlek, och den kräver sin placering, säger Kjell Wågberg som undrar var denna örn ska landa till slut.