Det började med att Karin Nordström ville torka lite blåbär i ugnen hemma i Jokkmokks för att posta ner till barnen i Stockholm. Det väckte en oväntad gnista i henne och suget efter att skapa mer med sin egna händer tog över.
– Jag var 59 år och kände att det nog är sista chansen om jag vill byta bana och göra något helt annorlunda. Så jag sade upp mig från jobbet som kultur- och fritidschef på kommunen och startade Jokkmokksbär, säger hon.
Ett stort steg från ett välbetalt heltidsjobb till ovissheten som egenföretagare och mathantverkare.
– Det var läskigt när jag sade upp mig eftersom jag inte visste hur det skulle gå. Men jag tänkte att jobbet kanske finns kvar om jag ångrar mig. Jag är väldigt glad att jag tog risken för mathantverket passade mig perfekt, säger Karin Nordström.
Hon har skapat bland annat marmelader, juicer och sirap, allt på egen hand från råvara till färdig produkt. Det enda hon inte gjort själv är att plocka bären, dem har hon alltid köpt in från plockare i Norrbotten.
– Det har alltid varit i liten skala eftersom min passion har varit för mathantverk och då ska det inte vara någon fabrik. Man får jobba hårt och tidvis har det varit riktigt tufft, men det har varit riktigt roligt.
Nu är det dags för ett nytt kapitel i Karin Nordströms liv. Ett som pensionär på heltid.
Företaget och produktionen kommer däremot leva vidare då de lokala entreprenörerna Caisa Isaksson och Petra Holmbom från och med nu kommer att ta över. Men det var inte helt lätt att släppa taget för Karin Nordström.
– Det var känslosamt. Det har varit min lilla bebis, men jag var redo att släppa taget. Jag kommer dock fortfarande hjälpa dem ett tag till som rådgivare så någon sväng ner till köket blir det nog ändå, säger hon.
Caisa Isaksson berättar att hon och Petra Holmbom länge diskuterat och gjort planer på någon form av företagande ihop, men när de fick höra om att Jokkmokksbär letade ny ägare blev alla andra planer ointressanta.
– Det har nog att göra med att vi har ett brinnande matintresse. Framöver vill vi bevara hantverket i Karins anda men samtidigt är det en nödvändighet att skala upp produktionen eftersom vi på sikt behöver kunna försörja två personer istället för en. Vi självklart bli kvar i Jokkmokk, säger Caisa Isaksson.