Kamp om Kamajokk
Folkets protester mot Kamajokk naturreservat har skickats till Länsstyrelsen. Kravet att ompröva beslutet styrks av drygt 600 namnpåskrifter. Nu planeras manifestationer och en budkavle, från Kvikkjokk till Luleå. - Landshövdingen ska få ta emot protesterna personligen, säger Curt-Lennart Stenman.
I yttrandet uppges att beslutet är kränkande och diskriminerande mot ortsbor som haft jakt- och fiskerätt i alla närliggande sjöar och områden men idag omgärdas av reservat och förbudsområden. Det är tydligen inte nog, uppger man, nu ska även den privatägda marken beslagtas.
Farhågor finns om att detta är första steget mot konfiskering av all privatägd mark runt Kvikkjokk.
- Det är en oro vi alla känner. Tidigare ville länsstyrelsen bilda reservat av Änok som är heligt för Kvikkjokksborna. Föreskrifterna i miljöbalken kan ändras som myndigheterna behagar, ingenting är för evigt, säger Carina Sjöberg med rötter i byn.
Vidare uppges att det förefaller märkligt att betrakta markägarnas fortsatta förvaltning som hot eller hinder för vetenskaplig forskning, friluftsliv eller turism. Allt detta har pågått i byn ända sedan Linnés tid.
Staten kan nyttja egen skog
På grund av att Länsstyrelsen förbjöd åtgärder av den stormfällda skogen i en del av reservatsområdet är marken näst intill oframkomlig vilket hindrar friluftsliv. Stormen drabbade även Naturvårdsverkets marker, bland annat området Staika som redan är naturreservat.
- Vi förstår inte vad som hindrar den skogsbiologiska forskningen att utföras där, lyder texten.
Vidare anförs att myndigheternas tal om att bevara det turistiska värdet istället fördärvas av ett reservat då halva naturupplevelsen - att göra upp en eld - försvinner.
Nu planeras nästa åtgärd för att visa missnöjet och försöka häva reservatet.
Budkavle på väg
- Det blir manifestation och en budkavle, från kyrktrappan i Kvikkjokk till Luleå. Vi ska samla ihop oss och se till att landshövdingen personligen tar emot våra protester som överlämnas fredag den 30 mars. Vi vill genomlysa frågan. Den ska inte dö ut på en vecka, säger Curt-Lennart Stenman, byaföreningens talesman.
Han utlovar fler manifestationer med syfte att förmå landshövdingen att riva upp reservatsbeslutet. Annars blir Kamajokk naturreservat ett regeringsärende som Miljödepartementet får ta ställning till.
- Vi skulle fått fler namnunderskrifter om vi haft mer tid. Men överklagandet skulle vara inlämnat i fredags, säger Stenman.
Enligt honom har ingen av markägarna, som även inlämnat egna skrivelser, fått svar av landshövding Per-Ola Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!