Kallak flyttar in i rättssalen

En stor manifestation från gruvmotståndarna följs av en presskonferens som leds av Maxida Märak. Sedan är det dags för Högsta förvaltningsdomstolen att ta upp Kallakfrågan.

Rickard Länta, Lisa Länta och Camilla Wikland i juni 2022 när det avslöjades att Jåhkågasska sameby ansöker om prövningsrätt av Kallakbeslutet i Högsta förvaltningsdomstolen.

Rickard Länta, Lisa Länta och Camilla Wikland i juni 2022 när det avslöjades att Jåhkågasska sameby ansöker om prövningsrätt av Kallakbeslutet i Högsta förvaltningsdomstolen.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2023-09-15 21:00

Kallak, Gállok, och frågan om en gruva där eller inte någon gruva på platsen har varit en följetång under årtionden. En snabbsummering av det som utspelat sig under åren ser ut som följer:

2006: Undersökningstillstånd beviljas.
2010: Jokkmokk Iron mines börjar provborra.
2013: Provbrytning inleds, rasande protester i gruvområdet. Bolaget söker bearbetningskoncession.
2017: Frågan tas till regeringen efter två nej från länsstyrelsen.
2022 (februari); Namninsamling mot gruvan med 71000 underskrifter lämnas till regeringen.
2022 (22 mars): Jokkmokk Iron mines får bearbetningstillstånd efter beslut i regeringen.
2022 (16 juni): Jåhkågasska sameby ansöker om rättslig prövning hos Högsta förvaltningsdomstolen.
2022 (20 juni): Naturskyddsföreningen ansöker om rättslig prövning hos Högsta förvaltningsdomstolen.
2023 (19 september): Ärendet prövas i Högsta förvaltningsdomstolen.

Så ser det ut och till veckan väcks frågan i Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm. I stora drag har Naturskyddsföreningen riktat in sig på den negativa miljöpåverkan som en gruva kan medföra. De har även pekat ut ett antal brister i tidigare utredningar som gruvbolaget tagit fram.

Jåhkågasska sameby företräds av advokaterna Lisa Länta och Camilla Wikland och möjligheten till detta har, bland annat, skapats via bidrag från Greta Thunbergs stiftelse. Även här pekas det på miljöaspekterna men också på den traditionella rennäringens betydelse och påverkan.

Ett annat tungt vägande argument är att regeringens beslut skulle vara lagstridigt och strida mot svensk grundlag. Det hävdas även att rennäringen inte beaktats överhuvudtaget vilket är i strid med urfolksrätten. Det hänvisas även till FN-konventionens artikel 27 om medborgerliga och politiska rättigheter. Bland många andra sakpunkter.

Förspelet till kommande tisdags förhandling i Högsta förvaltningsdomstolen blir en demonstration/manifestation i Stockholm initierad av Nätverket gruvfritt Jokkmokk där, bland andra, aktivisten Tor Tuorda ska tala. Dagen innan förhandlingen i rätten följs detta upp med en presskonferens, även den i Stockholm, med Maxida Märak, en stark röst i motståndet till gruvan, men som har valt tystnaden efter beskedet från regeringen. Tills nu.

"Det finns väldigt mycket att kommentera men det finns en tid för det. Jag säger till när det kommer", sade hon i en tidigare intervju.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!