Jokkmokksskopan – lokal kraft ger unik styrka

Den gräver upp till 100 procent längre men kostar bara 30 procent mer. Jokkmokksskopan har överlägsna slitegenskaper och kan revolutionera marknaden. "Ett bevis på vad lokal samverkan kan uträtta", säger Niclas Hellqvist.

Christel Falk och Lars Lundmark, Strukturum, Lars Lundström, Vuollerims måleri och Niclas Hellqvist, Jokkmokks Allmek framför den nya Jokkmokksskopan.

Christel Falk och Lars Lundmark, Strukturum, Lars Lundström, Vuollerims måleri och Niclas Hellqvist, Jokkmokks Allmek framför den nya Jokkmokksskopan.

Foto: Maria Klang

Jokkmokk2023-02-23 11:00

Hellqvist är platschef på Jokkmokks Allmek som nu lanserar den nyutvecklade Jokkmokksskopan, en gruv- och entreprenadskopa med unika slitegenskaper. Arbetet drogs igång för två år sedan och Allmek tagit fram prototypen tillsammans med Mecon AB, som gjort de tekniska beräkningarna samt ritningsunderlagen – i övrigt är det en samlad lokal kraft som ligger bakom satsningen. 

Något som Niclas Hellqvist också ser som en framgångsfaktor.  

– Den nya skopan har utvecklats lokalt och med gemensamma insatser från olika lokala företag och är ett bevis på vad samverkan och gemensamma krafter kan utföra. Utan testerna i Aitik av Fredrik Mattsson Gräv AB (FMGAB), Vuollerims måleri och Jokkmokks tenn och med näringslivsbolaget Strukturum hade inte det här varit möjligt, konstaterar Hellqvist. 

Materialet till skopan, som nu finns ute på marknaden, har tagits fram i samarbete med ett värmländskt företag som har agenturen på Creusabro-stålet som använts. Stålet i sig har unika egenskaper lämpade för att användas inom gruvindustrin. Den första Jokkmokksskopan har, genom FMG AB, varit i testverksamhet under nio månader och resultatet är sensationellt. En påvisad livslängd upp till 100 procent längre än en jämförbar konventionell skopa, till ett pris som endast är cirka 30 procent högre är häpnadsväckande. 

Skopan i standardutförande är dessutom lättare än jämförbara alternativ, vilket i sin tur ger reducerade bränslekostnader. 

Utvecklingsprojektet påbörjades 2021, delvis genom stöd från Region Norrbotten, och näringslivsbolaget Strukturum i Jokkmokk har hjälpt till med underlagen för satsningen. 

Det lokala entreprenörsföretaget FMGAB, som utsågs till Årets gasellföretag 2022, har genomfört det avgörande långtidstestet i Aitikgruvan, Vuollerims måleri har svarat för ytbehandling och Jokkmokks Tenn har bidragit med märkningen. 

– Projektet har tagit lite längre tid än beräknat då vi även valt att satsa på att certifiera oss enligt fyra olika standarder för att möta kundernas krav på, bland annat, kvalitet och miljö. Nu går vi vidare och mot bakgrund av de massiva industrisatsningar som sker, och ska komma, i vår del landet, med ökade krav på hållbarhet, ser vi framåt med stor optimism, säger Niclas Hellqvist.

CREUSABRO STÅL

Creusabrostålet är ett unikt legeringsstål som har genomgått en värmebehandlingsprocess vilket gör att slitstyrkan för slag från sten eller nötning förbättras avsevärt. Härdningsprocessen ger en genomhärdad plåt med mycket goda slitegenskaper och låga inre restspänningar vilket innebär längre livstid. Detta ger i sin tur ytterligare fördelar genom att produktiviteten ökar då avbrottskostnaderna minskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!