Det är nyhetsbyrån Siren som presenterat en undersökning av hur många politiker som lämnat sina uppdrag efter valet 2018. Luleå har flest avhopp med elva följt av Jokkmokks kommun där åtta fritidspolitiker valt att lämna sina uppdrag. Flest avhopp finns hos socialdemokraterna.
– Det finns en rad olika skäl till avhoppen. Det har handlat om personliga skäl, familjeskäl, flytt, problem med att få tiden att räcka till eller/och fokus på jobbet. Det är helt naturligt. Men det finns även de som uttryckt att klimatet i debatten på sociala medier upplevs som obehaglig. Detta utan att personen i fråga varit direkt inblandad. Det är ett arbetsmiljöproblem, säger Bernhardsson som i en förlängning ser ett hot mot demokratin.
– Det är oerhört viktigt att alla har en bra arbetsmiljö i kommunen och vi måste jobba med att förbättra för alla, även fritidspolitiker. Jag tycker att tonläget på sociaal medier har hårdnat betänkligt och om vi inte har ett klimat där personer trivs utan känner obehag, då har jag all respekt för att de väljer att lämna. Men det är oroande för den lokala demokratin.
– Att vara politiker i Sverige i dag är ganska tufft, man ska ta svåra beslut och får ofta hård kritik. Trots att man ställer upp på sin fritid och gör det här, så får man lite tack. Det kan vara slitsamt, säger David Karlsson, professor i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, till Siren.