Matlandet är ett projekt som drivs av jordbruksverket och syftar till att göra Sverige till Europas bästa matland. Bland annat vill jordbruksverket öka sysselsättningen inom jordbrukssektorn, livsmedelsexporten och matturismen i Sverige. Jokkmokk valdes i januari till 2014 års huvudstad för matlandet. Victoria Harnesk är projektledare för Jokkmokk matlandethuvudstad 2014.
– Matturismen idag är nästan obefintlig, den skulle kunnakan utvecklas ännu mycket mer, säger Victoria Harnesk.
Hon har märkt ett uppsving för den lokalproducerade och regionspecifika maten. Smak på Sápmi, en bok som släpptes förra året i mars i år handlar om just det specifika med samisk mat och finansierades av Sametinget via matlandetpengar.
Ett av projekten i matlandet är Jokkmokkstallriken, en måltid med smakprover från olika producenter. Förhoppningen är att restauranger i Jokkmokk ska kunna erbjuda tallriken på sina menyer i framtiden. Ännu är inte alla delar av den klar, men det som kan ingå är bland annat ost från Jokkmokk och Gurpi, ett köttfärsknyte med nätfett från ren.
– För Jokkmokk betyder utmärkelsen och konferensen att vi kan lyfta värdet på vår kultur och mat och satsa på att förädla de produkter vi har, säger Viktoria Victoria Harnesk.
Årets tema för matlandetkonferensen är smak och sensorik, förra året stod Visby värd och då var temat gastronomiska regioner. Något som jordbruksverket vill knyta an till även i Jokkmokk.
– Vi vill identifiera de lokala smakerna och traditionerna genom gastronomiska regioner, säger Dina Sacic, en av projektledarna för matlandet på Jordbruksverket.