Jokkmokks marknad: Samiska riter och jojk

Av traktens råvaror tillagas maträtter som ska ge gästerna en upplevelse av både smak och kultur. Måltiden serveras tillsammans med jojk ock samiska riter.
? Björnen står för den mesta mystiken, säger Gunda Åstot.

JOKKMOKK2005-01-29 06:30
<P>Hon har drivit Restaurang Ájtte i Jokkmokk i 17 eller 18 vintermarknader, hon minns inte exakt. Men precis som de flesta i Jokkmokk räknar hon tiden i antalet vintermarknader. Hennes middag på fredag och lördag under marknadshelgen är tradition. <BR>I år liksom tidigare får hon hjälp av kockarna Joakim Leiding och Jonas Franzén Andersson från Stockholm. <BR>? De har varit här i tio års tid.<BR>Men 400-årsjubileum är det ju bara en gång. Därför finns även välkände kocken och restaurangägaren Melker Andersson från Stockholm på plats i Ájttes kök under marknaden. Det blir en femrättersmiddag med samiska förtecken. Vad sägs till exempel om terrin på ripa med anklever och svarta vinbär? Eller björnkött med sikrom, mandelpotatis och pepparkrutong? Råvarorna är desamma varje år, men tillagningssättet varierar.<BR><BR><STRONG>Jojk och modevisning</STRONG><BR>? Björnköttet serveras på en björkskiva. Första tuggan måste ätas genom en mässingsring, annars för det otur med sig. Alla gäster kommer att få en mässingsring till menyn, förklarar Gunda Åstot.<BR>Underhållning blir det också, med jojk och modevisning av kläder i samisk design. Gästerna kommer  att få höra det berättas om ritualerna kring björnen. <BR>Hur ska man beskriva smaken på björnköttet? <BR>? Den är lite söt i smaken. Men jag serverar den kåtarökt. Det är Per-Anders Wannar här i Jokkmokk som röker björnen och rödingen.<BR><BR><STRONG>Röding i soppa</STRONG><BR>Rödingen serveras i år i en soppa. Renkött finns naturligvis också på menyn, som inte helt oväntat avslutas med en hjortrondessert.<BR>? Jag hoppas att alla gäster ska känna att de fått en helhetsupplevelse.<BR>Meningen är att de ska få en smak av Jokkmokk, både när det gäller maten och kulturen. Kockarna som kommer utifrån ger menyn en mer internationell touch, samtidigt som de gamla samiska traditionerna behålls, menar Gunda Åstot.<BR>? Det är roligt att jobba med gamla och nya traditioner.<BR><BR><STRONG>Noggranna förberedelser</STRONG><BR>Till maten serveras naturligvis gáhkko, glödkaka. <BR>I år väntas 150?180 gäster per kväll och det krävs noggranna förberedelser. <BR>? Jag vill att gästerna gärna återvänder hit till Jokkmokk.<BR>Kulinariska smakupplever blir det således under marknadsmiddagen.<BR><STRONG>Vad äter du helst själv?</STRONG><BR>? Traditionellt renkok är det godaste, med blodklimp och kokt renrygg. Det slår allt, säger Gunda Åstot.</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om