Jokkmokk- debatt om demokrati

Miljöpartiets motion från 2005, om att uppgradera demokratin, fick ledamöterna i kommunfullmäktige att tända till under måndagen.

Gilla läget. Har man inte förtroendet att sitta kvar är det bara att gilla läget. Pulsen är det jag kommer att sakna mest. Alliansen har bidragit till ett bra politiskt klimat så det blir nog bra,  säger Anna Hövenmark.

Gilla läget. Har man inte förtroendet att sitta kvar är det bara att gilla läget. Pulsen är det jag kommer att sakna mest. Alliansen har bidragit till ett bra politiskt klimat så det blir nog bra, säger Anna Hövenmark.

Foto:

Jokkmokk2011-10-04 06:00

Debatten uppkom av förslaget att presidiet ska kunna förlägga något av kommunfullmäktiges sammanträden till kvällstid, för att öka allmänhetens chans att delta och därmed bli mer delaktig i demokratin.

- Politiker är också människor. Det här är en arbetsmiljöfråga. Och hur bra beslut tar man på ett sammanträde om man kommer dit direkt efter sitt vanliga jobb? säger Catharina Johansson (S).

Hon menade att beslut i princip redan är fattade då fullmäktigesammanträden hålls och att medborgarna bör delta i dialogen i ett tidigare skede för att kunna påverka.

Ointressant?
Medhåll kom från bland andra kommunalråd Stefan Andersson och Birgitta Siljelöf (S). Anna Hövenmark (V) hade en annan åsikt:

- Här har vi chansen att säga vad vi tycker om besluten, det är väl ändå vitsen med kommunfullmäktige. Eller är det ointressant vad vi säger? Jag tror inte det och förstår inte problemet med att låta presidiet ha möjligheten att förlägga något möte till kvällstid. Att ta bort den möjligheten är fullständigt befängt, säger hon.

Äntligen
Siljelöf ändrade inställning längre fram i debatten.

- Väldigt intressant att det blev en sådan lång diskussion. Hela KF går väl inte under om inte jag kan vara med på kvällstid, det finns ju ersättare. Men jag ställer mig positiv till Henriks (Blind, MP) förslag, säger hon.

- Äntligen! En kompromiss och motionen är beredd. Vi politiker ska inte stänga in oss i dolda rum, medborgarna ska vara med och lyssna som i dag, säger Henrik Blind (MP).

Därmed ska allmänhetens frågestund införas i kommunfullmäktige och minst ett sammanträde ska hållas utanför centralorten vilket alltså kan ske under kvällstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!