"Jag har skickat in en anmälan"

Kerstin Hellgren Tobiasson är medicinskt ansvarig sjuksköterska med skyldighet att anmäla händelser inom vården enligt Lex Maria, inom två månader från det inträffade.
- Jag har skickat in en anmälan inom tidsramen men jag minns inte exakt tidpunkt. Det var väldigt konstigt att den inte kommit fram till Socialstyrelsen, säger hon.
Detsamma tycker man vid myndigheten.

JOKKMOKK2006-07-19 06:00
Kerstin Hellgren Tobiasson är MAS inom kommunen vilket betyder att hon är ytterst ansvarig för att rapportera om händelser inom vården som medför att patienter och vårdtagare får allvarliga skador, eller riskerar att få sådana. Enligt Socialstyrelsen ska anmälan enligt Lex Maria göras snarast, dock senast inom två månader från tidpunkten då eventuellt fel begåtts.

Minns inte
- Jag har skickat in en skriftlig anmälan enligt Lex Maria. När minns jag inte men det var inom tidsramen, det kan vara marginella tidsskillnader. Eftersom jag har semester har jag inte tillgång till några papper och kan därför inte säga några exakta tidspunkter, säger Kerstin Hellgren Tobiasson.
- Det var konstigt, väldigt konstigt. Jag har gjort en riskbedömning enligt socialstyrelsens normer och därefter skickat in anmälan.
Enligt Hellgren Tobiasson har ärendet tagits upp vid en konferens i Umeå under våren. Efter samråd med Birgitta Olsson från Socialstyrelsen har Hellgren Tobiasson där kommit fram till att kommunens personal är tryggad ifråga om ansvaret för de felbedömningar som gjorts vad gäller den boende vid äldreomsorgen. Birgitta Olsson går inte att nå på grund av semester.
Vid Socialstyrelsen finner man det märkligt att anmälan inte nått registraturen än.
- Visst kan papper komma bort i postgången men det är väldigt ovanligt. Vi får utgå från att de anmälningsskyldiga gör en vettig bedömning i frågan om det är allvarliga händelser som bör rapporteras. Det händer saker varje dag och det är aldrig fel att anmäla, hellre en gång för mycket. Det resulterar bara i mildare skrivelser från vår sida. Genom internationella studier vet vi att det finns en gråzon. Alla fall rapporteras inte, säger Lotta Hjelm Sjöström.

Förhindra misstag
Hon menar att även mindre fadäser som inträffar inom vården bör komma till myndighetens kännedom. Tillsammans kan de bilda ett helhetsunderlag för en förändring till det bättre, vilket är det huvudsakliga syftet med Lex Maria. Allt för att förbättra patientsäkerheten och förhindra upprepning av misstag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om