Ingvar, 87, hyllade 50-åringen

Han var en av de första som anställdes på Jokkmokks museum. När det var dags för 50-årsjubileum så var Ingvar Segerström, 87, på plats för att hylla jubilaren.

Ingvar Segerström Jokkmokk

Ingvar Segerström Jokkmokk

Foto: Stellan Mäki

Jokkmokk2016-05-29 11:55

Jokkmokks Museum invigdes 1966 och under lördagen uppmärksammades det vid fjäll- och samemuseet Ájtte. Jokkmokks museum hade vid starten tre anställda. Ingvar Segerström var en av dem. Hans främsta uppgift var att ansvara för fotografering men han jobbade även i receptionen och med att bygga utställningar.

– Då var det bara den gamla delen av nuvarande byggnad som användes, receptionen, stora salen och där det finns kontor i dag. Det är byggt på lite vattensjuk mark så i början fick de pumpa vatten några år, minns Ingvar Segerström.

Han blev kvar på museet i drygt tio år och har ljusa minnen från den tiden.

–Det var jätteroligt för arbetet var så varierande. Författaren och konstnären Hans Andersson var den första intendenten här och vi trivdes väldigt bra ihop.

Ingvar Segerström och Hans Andersson skrev boken Östan Om Fjäll Västan Om Skog tillsammans.

– Den bidrog till att Pärlälvsreservatet bildades, berättar Ingvar Segerström.

– Museet har utvecklats bra. Det är ju i dag både ett museum för naturen och den samiska kulturen. Ett turismmuseum kan man kalla det, fortsätter han.

Jokkmokks museum blev senare Ájtte, svenskt fjäll- och samemuseum som öppnade i nuvarande form 1989. Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) lyfte fram museets betydelse för att tydliggöra Sapmis del av Sverige och Barentsområdet.

– Ájtte har en stor betydelse för hela Sverige, dels genom sitt arbete och sin forskning och när man sprider information om vårt land till andra delar av världen. Och det är en betydelse som jag tror kommer att öka i framtiden. Det känns kul att vi uppmärksammar en 50-åring med en positiv framtid framför sig.

Robert Bernhardsson tror på en ökning av besökare till museet och fler konferenser i Jokkmokk som är kopplade till utvecklingen och miljön.

– Ájtte kommer att fortsätta bidra till ökad kunskap om det arktiska området och i och med det så kommer det att öka betydelsen för Jokkmokk som ort.

I sitt tal nämnde kommunalrådet kulturprofilen och apotekaren Nils Hövenmark som genom sitt engagemang såg till att det blev ett Jokkmokks museum för 50 år sedan.

Det gamla apoteket kommer att renoveras under sommaren och målas om i ursprungsfärg.

– Det är ett led i att lyfta fram viktiga kulturbyggnader som man förknippar med Jokkmokk och i det här fallet Nils Hövenmark, sade han.

Ájtte

Ájtte är huvudmuseum för den samiska kulturen, specialmuseum för fjällkedjans natur och kultur och ett informationscentrum för fjällturisten. Ájtte berättar om människan i sin miljö om natur och kultur i ett ekologiskt helhetsperspektiv.

Museet har tre uppgifter att arbeta med: fjällregionens natur och kultur, den samiska kulturen och fjällinformation för turister.

Ájttes geografiska verksamhetsområde täcker hela fjällregionen och det traditionella samiska bosättningsområdet från riksgränsen i väster och ner i skogslandet, 1 000 km från söder till norr.

Källa: Ájtte

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om