Etableringen av demonstrationsanläggningen för framställning av koldioxidfritt stål kräver ström, massor av ström. I dag räcker inte kapaciteten till utan Svenska kraftnät planerar en utbyggnad med en 400 kV luftledning till Vitåfors, Malmberget. Det är bråttom dessutom, Hybrit vill trycka på startknappen redan 2026.
Det finns tre olika alternativ för dragningen av den nya 400 kV-linjen och just nu år frågan om dragningen ute på avgränsningssamråd. Sträckningen ska slås fast för att följas av en ansökan om tillstånd.
Svenska kraftnäst har under veckan kallat till offentliga möten i Porjus respektive Gällivare där allmänhet tillsammans med näringsidkare, markägare och andra intressenter fått information om projektet och dess omfattning. Synpunkter har fått lämnas.
Staffan Emmoth var en av besökarna i Porjus. Han äger mark där ledningsgatan kommer att beröra cirka sex kilometer. Eftersom han driver ett företag där, bland annat, jakt och friluftsliv står i centrum är han inte direkt positiv till en sträckning från Porjusberget.
– Nej, inte alls. Vi arbetar nära Laponia och Natura 2000 och vi använder dessa som exempel på vår fria natur. Jag är generellt emot att en dragning görs över min mark även om jag förstår behovet, säger han och fortsätter:
– Att se kraftledningsstolpar mot horisonten förstör hela landskapsbilden. Vi vill inte se det och inte våra besökare heller, konstaterar Staffan Emmoth.
I det samrådsunderlag som Norr Media tagit del av beskrivs ingående vilka olika delar och verksamheter och annat som berörs på det tre sträckningarna. Den som går från Porjusberget kommer i princip att följa en befintlig linje men korsar renbetesområden med flyttleder och tangerar även gränsen för Muddus nationalpark och Natura 2000-områden ska passeras.
Den alternativa sträckningen från Messaure anses inte på samma vis ha unika visuella värden men här korsar istället linjen stora renbetesmarker med kärnområden och flyttleder, här berörs även kulturmiljöer samt enskilda fornlämningar.
Linjen går också igenom Natura 2000-områden och naturreservat. Här riskerar ekologiska samband att försvagas eller brytas och att artmångfalden minskar.
"Den kommande miljökonsekvensbeskrivningen kommer att innehålla mer specifika beskrivningar av påverkan och de faktiska åtgärder som ska vidtas", skriver Svenska kraftnät.