Ingen ökad demokrati i Jokkmokk
Öppna de politiska nämndernas möten för allmänheten. Låt medborgarna bestämma politikernas arvoden. Tillsätt en demokratiberedning.Förslagen för ökad demokrati i Jokkmokk är många.Den politiska majoriteten säger nej.
- Demokratisering är genomgående i vår ideologi. Vi vill att folk ska vara engagerade också mellan valen, säger han.
Det är kommunstyrelsen som lägger förslag till hur fullmäktige ska besluta i olika frågor. När styrelsen senast hade möte fanns flera motioner som gäller ökat inflytande från medborgarna på dagordningen. Ett förslag är att låta också ersättare i fullmäktige yttra sig i olika frågor, för att på så vis få in fler synpunkter, ett annat är att låta politiska nämnder ha möten som folk får gå och lyssna på.
Demokratiberedningen
Ytterligare ett förslag handlar om att låta medborgarna bestämma politikernas arvoden och ett fjärde rör att inrätta en demokratiberedning.
- Demokratiberedningen är egentligen grunden för alltihop. Då skulle det finnas en särskild grupp som jobbar aktivt med hur demokratin kan vidgas och hur folks inflytande kan bli större, säger Per-Jonas Parffa.
Han tycker inte att kommuninvånarnas politiska engagemang är på topp. Under vintern har en utbildning med diskussionskvällar kring politik och demokrati hållits på Civic-huset, men uppslutningen från privatpersoner har varit liten.
- I princip kan allting bli bättre om fler är med och tycker till. Hela kommunen är en vinnare på ökad demokrati. Om bara en av alla dem som knyter näven i fickan istället säger vad de tycker är det redan bättre, säger Per-Jonas Parffa.
Inget av de förslag som har lagts är omöjliga att tillämpa rent lagligt eller praktiskt. Men i samtliga fall gick den politiska majoriteten emot förslagen. Kommunalrådet Sixten Eriksson (s):
- När det gäller öppna sammanträden är vi nog inte riktigt mogna för det. Många av nämnderna har till exempel ärenden med sekretess och då uppstår många frågor om hur man löser det.
I fullmäktige istället
Sixten Eriksson menar vidare att flera av förslagen inte är riktigt färdigberedda, bland annat när det gäller demokratiberedningen.
Ska man besluta om sånt som inte är färdigberett?
- I och för sig inte, men vi har sagt att vi tar debatten i fullmäktige istället för i kommunstyrelsen.
Förslaget att låta medborgarna bestämma politikerarvodena ställer sig Sixten Eriksson frågande till.
- Det gör ju medborgarna redan, eftersom det är de folkvalda som beslutar om det.
Per-Jonas Parffa tror dock att det är få personer som gör den direkta kopplingen mellan hur de har röstat i valet och den ekonomiska ersättning politikerna får.
- Tanken är att tillsätta en referensgrupp med personer som kan tycka till om arvodena utifrån medborgarnas perspektiv, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!