Det är ett projekt med ideella krafter från Jokkmokks jakt och fiskevårdsförening som möjliggörs via EU-projektet Leader Polaris. Det kallas "Naturcheck" och ersätter inköp av materiel och resor för de arbetande frivilliga som i sin tur gör allt jobb på helt ideell basis. 600 timmar ligger i projektplanen.
Norr Media hälsar på mitt under den sista av de gemensamma arbetsdagarna då alla har samlats för att bygga och röja. Nu återstår viss finjustering vid Öst-, Väst- och Syd-Kieratssjöarna i området som ligger en femminuters biltripp söderut efter väg E45 från Jokkmokk. Här kan du fiska regnbåge, öring, röding, harr, sik, gädda, abborre och mört – nåväl, den sist nämnda kanske får vara...
De åtta medlemmarna i föreningen har gjort gemensam sak för att göra hela området mer tillgängligt och mer attraktivt. Alltför att locka ut både besökande och ortsbor för en vistelse i Guds fria natur. De gamla vandringslederna och stigarna i området och mellan sjöarna har röjts fram, liksom strandpartierna, åtta nya eldplatser har byggts och det har skapats möjligheter för funktionshindrade att kunna besöka området.
– Det handlar naturligtvis mycket om fiske här men vi vill öka tillgängligheten för alla. Vi vill att fler enkelt ska kunna röra sig här och om du inte vill fiska kan du, exempelvis, promenera runt mellan sjöarna. Det står en fem kilometers slinga färdig. Vi hoppas även kunna locka hit skolklasser via enkelheten att nå både vatten och grillplatser för friluftsdagar eller liknande, fortsätter Lennart Åhman.
– Fisket har alltid varit bra här, det pimplas flitigt på vintern och till hösten kommer det att sättas ut cirka 1500 regnbågar här i Öst-Kierats. Vi har harrbestånd i Väst-Kierats och där har vi ordnat till lekbottnarna. Det är ett rikt fiske, nära till hands och nu blir det lättare att röra sig här. Vi har samråd med Samelandsresor som möjliggör att allt kommer att utgå precis härifrån, mitt på Polcirkeln. Det ligger dock utanför projektet men är värdefullt, säger Sture Bryggman som ser hela området som perfekt för familjer att besöka för att kanske bara koppla av vid en eldstad med en lunch, ta en naturskön promenad eller, helt enkelt, ta chansen att blöta kroken.
– Det känns faktiskt som vi gör något av en kulturgärning, konstaterar han.