Höra, röra, göra- dagar om livet förr
Skolbarnen fick en riktig historiedag med grötomslag kring halsen, tillverkning av fiskespön och korgar, glödkaksbakning och eldkunskap med försök att fjutta på enligt stenåldersvis under veckans höra-röra-göra-dagar vid hembygdsområdet.Allt för att lära sig om förr i tiden.
Eleverna alternerade mellan de olika stationerna med nybyggarliv, stenåldersliv, sameläger, fiske och gamla huskursknep. Populärast var kloka gumman, Elizabeth Johansson, som lärde ut hur man kurerade sår och sjukdomar innan farbror doktorn fanns att tillgå. Barnen tilldelades olika åkommor och fick sedan välja vilken kur som skulle användas till bot.
- Nästan alla vill ha rågmjölsgröt kring halsen mot förkylning, konstigt nog, säger Elizabet Johansson.
- Jag tror det är roligast hos den där doktorn. Man får bandage med gröt och lök, säger Sandra Norlén från Västra skolan, på väg till tältkåtan.
I kåtan fick eleverna både baka och smaka bröd som gräddades i stekpanna över elden. Sunna Kuoljok och Ann-Catrin Blind berättade om renskötsel, om flytttningar och om livet i kåta förr och nu.
Uppfinningsrikedomen bland eleverna var stor. Luffarpiercing blev ett nytt begrepp då Max Wennström från Västra skolan inspirerades av Leif Öhmans luffarslöjd. I övrigt tillverkades dekoration till korgarna som bands ihop av sälgkvistar. Annica Åkerlund skar bort löv för glatta livet och Elise Tullnär instruerade själva bindningen. Några stenkast bort fanns stenålderslivet.
- Vi fick gå tipsrunda och försöka göra eld utan tändstickor. Det var svårt. Jag fick fram lite rök, säger Louise Uusitalo från Porjus skola.
Eldstål, bågar och borrar fanns att låna av Annica Wilén och Susanne Johansson från Vuollerim 6000.
Vid sjön Talvatis fanns fiskegäng som tillverkade egna krokar och sänken av sten och tyg, att hänga fast i metspön av tillsnickrade björkpinnar.
- Vi visar gamla fiskeredskap, ljuster till exempel, och berättar hur dessa har använts, säger Lennart Åhman från ABF som instruerade tillsammans med Kenneth Wallmark.
Arrangör är Ájtte museum tillsammans med Vuollerim 6000, ABF och Vuxenskolan. Inte att förglömma paltkokerskan Karin Frohm som serverade både blod- och potatispalt till skolbarnens lunch i hembygdsgården under tisdag och onsdag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!